Medemblik Actueel.

Algemeen

Ramon van Engelenhoven wint YPF Piano Competition 2015

Medemblik – De Grote Finale van de YPF Piano Competition Grand Prix Youri Egorov werd zondagmiddag in het Muziekgebouw aan ‘t IJ gewonnen door de twintigjarige Ramon van Engelenhoven.

LR YPF Ramon van Engelenhoven ©FoppeSchut2015 YPF Ramon van Engelenhoven ©FoppeSchut2015 _C6A2775ARamon van Engelenhoven ontving tevens uit handen van Sylvia Tóth, erevoorzitter van de Young Pianist Foundation, de Grand Prix Youri Egorov.Deze Grand Prix wordt uitsluitend toegekend indien de winnaar een talent is met internationale potentie. De prijs bestaat uit een optreden met het Mariinsky Orkest o.l.v. Valery Gergiev in St. Petersburg. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de YPF Piano Competition dat deze ereprijs wordt uitgereikt.

De twee andere finalisten waren Nathan Schaumann (15) en Sophiko Simsive (23) die de publieksprijs won. De drie finalisten werden begeleid door het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Pieter-Jelle de Boer, zelf laureaat van het YPF concours in 2001.

Concoursdirecteur Marcel Baudet: ‘Ik ben ontzettend gelukkig dat de jury de Grand Prix Youri Egorov heeft toegekend aan onze winnaar. Dat geeft het niveau aan van ons concours en ook van het pianotalent in Nederland.’

Boris Berman: ‘Ook internationaal onderscheidt dit concours zich doordat de deelnemers een heel breed repertoire moeten spelen. In combinatie met het Young Pianists Festival maakt dat dat het echt een feest van de piano is geweest.’

In de uitverkochte Grote Zaal van Muziekgebouw aan ‘t IJ, bracht Ramon van Engelenhoven het 5e pianconcert van Prokofiev ten gehore en speelden alle finalisten een solowerk voor de linkerhand dat speciaal voor dit concours werd gecomponeerd door Diderik Wagenaar.

Junior Competitie tot en met 12 jaar

Voor de leeftijdscategorie tot en met 12 jaar werd een aparte Junior Competitie georganiseerd waarvan de finale al op vrijdagmiddag 20 november in Muziekgebouw aan ‘t IJ plaatsvond. Deze finale werd gewonnen door Julius Backer (12) uit Groningen. De tweede plaats was voor Anna Kuvshinov (9), gevolgd door Radu Ratering (11) en Evander Eijsink (7).

Reageren via facebook