Medemblik gaat zieke bomen kappen en vervangen voor gezonde.

Wervershoof – Afgelopen jaar heeft de gemeente Medemblik een VTA in het rayon Wervershoof laten uitvoeren. Uit het eindrapport kwam naar voren dat 48 bomen in een dusdanige staat zijn dat kappen nodig is. Zo hebben de Essen last van de ‘Essentaksterfte.’

Deze ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Hymenoscyphus pseudoalbidus (Chalara fraxinea). Ook de eeuwenoude natuur- en cultuurhistorische essenhakstoven kunnen aangetast worden. Rond 2010 werd de ziekte gesignaleerd in deze zogenaamde essenstoven in het essenhakhoutgebied van de Kromme Rijn in de provincie Utrecht. Ook in Zuid-Holland werd er melding gemaakt van grootschalige taksterfte. Inmiddels heeft de ziekte zich over het hele land verspreid en komt het in heel Noord- en Noordwest Europa voor, inclusief Engeland en Ierland.(Groen Kennisnet).

Niet alle gekapte bomen, waaronder dus de eerder genoemde Essen maar ook esdoorns, populieren, wilgen en andere soorten, zullen worden teruggeplaatst. In totaal plaatst de gemeente Medemblik 23 nieuwe bomen terug. Jos Neefjes van de gemeente Medemblik vertelde aan de redactie dat het om ± 32 plaatsen in het rayon Wervershoof gaat, bestaande uit Andijk, Wervershoof, Onderdijk en Zwaagdijk-Oost.

Op de foto: een tak besmet met de Hymenoscuphus pseudoalbus (foto Groen Kennisnet)

 

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.