0.5 C
Medemblik
17 januari 2021 06:10
Medemblik Actueel.

Een bijzondere vriendschap in vogelopvang de Bonte Piet Midwoud

Midwoud – In vogelopvang de Bonte Piet in Midwoud is een bijzondere vriendschap opgebloeid: een gewonde zwaan heeft steun gevonden bij een gewonde gans. “Ze zijn zo ontzettend lief samen”, zegt Marije de Heer, directrice van de vogelopvang.

Volgens Marijke voelde de zwaan zich heel erg alleen in de vogelopvang. Gelukkig voor het beestje was er een andere vogel aanwezig met hetzelfde ziektebeeld, een gewonde gans die zich ook alleen en ellendig voelde.

“Ik wilde de zwaan en de gans het idee geven dat ze er niet alleen voor staan. Daarom heb ik ze bij elkaar gezet. Samen hebben ze steun aan elkaar, want sinds ze bij elkaar zitten hebben ze weer vechtlust”, vertelt Marije. Zwanen en ganzen zijn groepsdieren die snel depressief worden als ze alleen zijn.

De zwaan had voor zijn redding twee dagen op het dak van het oude postkantoor in Hoorn gezeten. Het dier werd door medewerkers van de brandweer en de dierenambulance in een sporttas geritst en naar beneden gebracht. 

Hersenbeschadiging
De gans zwemt inmiddels alweer vrolijk rond, maar met de zwaan gaat het minder goed. Hij eet niet zelf, houdt zichzelf niet goed warm en kan nog niet lopen. Waarschijnlijk is het jonge diere ergens tegenaan gevlogen voordat hij op het dak belandde “de kans is groot dat hij hierdoor een hersenbeschadiging heeft opgelopen”.

Marije hoopt dat de vogel snel zal opknappen door de emotionele zorg die zijn vriendje hem geeft. En natuurlijk door de zorg van de vogelopvang. 

Reageren via facebook