14.7 C
Medemblik
22 mei 2020 23:31
Medemblik Actueel.

Barrelhouse

Barrelhouse bij Jazz & Pop in Cultura Andijk

Andijk – Barrelhouse bestaat al bijna veertig jaar. In ‘74 vond het eerste optreden plaats en kwam de eerste elpee uit. Dat was een bluesy album. Blues bestond toen al meer dan 75 jaar en is sinds het ontstaan natuurlijk veranderd. Maar de essentie van blues is hetzelfde gebleven.

Ook Barrelhouse heeft zich in haar dertigjarig bestaan ontwikkeld. Veel verschillende invloeden zijn in het bandgeluid te horen. Maar het wezen van Barrelhouse is hetzelfde gebleven: bluesy en soulful, hypnotiserend en ontroerend in de ballads, dan weer uitbundig swingend. De bezetting is onveranderd, met aan het hoofd Tineke Schoemaker met de mooiste en meest intrigerende blues-stem van Nederland.

De laatste twee cd’s Timeframes (‘98) en Walking in Time (‘02) kennen gastoptredens van the Five Blind Boys of Mississippi, Altai Hangai en Magic Band gitarist Gary Lucas. Deze uiteenlopende gastmuzikanten worden als het ware ingezet voor het Barrelhouse geluid, zonder dat hun eigen identiteit geweld wordt aangedaan.

Vanwege het dertigjarig bestaan werd in oktober ‘05 de live-cd (Barrelhouse Live) uitgebracht, om de sfeer die iedereen kent van de vele optredens vast te leggen. In september ’06 verscheen de eerste Barrelhouse dvd ( Live Has Many Faces ) met daarop live opnamen van ’78 ( met Albert Collins ) tot aan ’06 ( waarop Barrelhouse akoestisch speelt).

De cd’s krijgen onveranderd zeer positieve recensies en daarnaast heeft Barrelhouse een enorme reputatie als live-band. Los van de ontelbare clubshows speelde Barrelhouse op prestigieuze festivals als het North Sea Jazz Festival, Peer Rhythm & Blues Festival (B), Blue Balls Festival (CH), Crossing Border, Jazzkaar (Tallinn), etc. En er werd twee maal getourd met Texas-blueslegende Albert Collins.

Traditie gecombineerd met gevoel voor avontuur. Na al die jaren is Barrelhouse zowel live als op de plaat nog steeds een band van topklasse.

Bezetting:

  • Tineke Schoemaker vocals
  • Johnny LaPorte guitar
  • Han van Dam piano
  • Guus LaPorte guitar
  • Bob Dros drums
  • Jan Willem Sligting bass, accordeon, doublebass

We starten om 16.00uur en de entree is € 15 / € 10 (donateurs/65+) Zij nog vermeld dat we ook dit jaar subsidie ontvangen van Fonds Podiumkunsten. Meer info op 0228591252, www.jazzenpopandijk.nl en www.barrelhouse.nl

Reageren via facebook