Medemblik Actueel.

Politiek

VVD Medemblik kritisch over opvang 180 vluchtelingen sporthal De Muiter

Medemblik – Vanaf 29 november zullen ca. 180 vluchtelingen voor maximaal 9 dagen opgevangen worden in de Muiter. De kosten voor de gemeente zijn naar schatting € 75.000,-. De VVD-fractie Medemblik is hier kritisch over.

De VVD is  van mening dat het opvangorgaan COA zelf de kosten moet betalen. Fractievoorzitter Mark Raat: ‘In Nederland is het zo geregeld dat het COA verantwoordelijk is voor de opvang van vluchtelingen, dan moeten zij de kosten niet afschuiven op de gemeente. Wij hebben de burgemeester gevraagd zich in te spannen om alle uitgaven vergoed te krijgen.’ Daarnaast wil de VVD van de burgemeester nadere uitleg over hoe hij zorgdraagt voor de veiligheid, zowel van de omwonenden als de vluchtelingen zelf. Ook is er goede communicatie met de buurt nodig.
 
In september nam de gemeenteraad een PvdA-motie aan waarin de burgemeester werd opgeroepen om als gemeente Medemblik hulp aan te bieden bij het COA. Alleen de VVD en BAMM stemden daar tegen. Nu het gemeentebestuur 9 dagen crisisnoodopvang organiseert is ons inziens voorzien in de opdracht die een meerderheid van de gemeenteraad gaf. Raat: ‘Het zou bij deze ene keer opvang moeten blijven. Het vraagt de gemeente veel inspanning en kost ook nog eens veel geld, terwijl het de taak van het COA is. Straks is het weer de beurt aan een andere gemeente. Wij maken ons echter zorgen over wat er nog gaat komen, gezien de stroom vluchtelingen die niet lijkt af te nemen. Dit kan niet op deze manier blijven doorgaan.’ De VVD  staat achter het landelijke beleid om opvang te stichten in veilige regio’s in het gebied waar zij vandaan komen en bovendien oneigenlijke migranten, die geen echte vluchteling zijn, terug te sturen.

Reageren via facebook