Beste ziekenhuizen van Noord-Holland, Westfriesgasthuis op de 5e plaats.

Regionieuws – De ziekenhuizen in Alkmaar, Den Helder en Amstelveen behoren tot de slechtste ziekenhuizen van Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Elsevier en onderzoeksbureau SiRM. Het Tergooi in Hilversum komt als beste uit de bus.

Het Medisch Centrum Alkmaar, het Gemini Ziekenhuis in Den Helder en ziekenhuis Amstelland komen het slechtst uit de test. Op een score van 1 tot en met 4 halen zij de laagste score op het gebied van medische zorg en patiëntgerichtheid. In heel Nederland zijn zes andere ziekenhuizen die ook de laagste score halen,meldt onze nieuwspartner RTVNH
 
Het onderzoek is gebaseerd op openbare gegevens die de ziekenhuizen moeten aanleveren bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het ministerie van Volksgezondheid. De ziekenhuizen zijn beoordeeld op 395 punten. Er is onder andere gekeken naar wachtlijsten en personele bezetting, maar ook naar de financiële positie van het ziekenhuis. Belangrijk is ook hoeveel ervaring ziekenhuizen hebben bij bepaalde operaties. 
 
Geschrokken
Harry Luik, voorzitter van de raad van bestuur van MCA Gemini Groep is geschrokken van de slechte beoordeling. ”We begrijpen ook niet hoe dit kan. Twee jaar geleden behoorden we nog tot een van de beste ziekenhuizen van Nederland.” Luik herkent zich ook niet in het beeld. ”Uit andere onderzoeken blijkt dat we prima presteren. Maar we nemen dit zeker serieus en gaan kijken hoe we zaken kunnen verbeteren.” 
 
Andere ziekenhuizen in onze provincie doen het een stuk beter. Het Tergooi wordt door Elsevier als een van de winnaars bestempeld met de maximale score. Ook het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp en Haarlem en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam krijgen de hoogste score. 
 
Hieronder staan de beoordelingen van alle Noord-Hollandse ziekenhuizen op een schaal van 1 tot 4. 
 • Het Tergooi Hilversum ****
 • Spaarne Gasthuis Haarlem ****
 • Spaarne Gasthuis Hoofddorp ****
 • Slotervaartziekenhuis Amsterdam ****
 • Westfries Gasthuis Hoorn ***
 • Rode Kruis ziekenhuis Beverwijk ***
 • BovenIJ ziekenhuis Amsterdam-Noord ***
 • Waterlandziekenhuis Purmerend ***
 • VU Medisch Centrum Amsterdam ***
 • Zaans Medisch Centrum Zaanstad ***
 • OLVG-Oost Amsterdam **
 • OLVG-West Amsterdam **
 • AMC Amsterdam **
 • MCA Alkmaar *
 • Gemini Den Helder *
 • Ziekenhuis Amstelland Amstelveen *