Medemblik Actueel.

Al ruim 11 jaar Sint Maarten in Sint Martinus Medemblik

Medemblik – Ruim elf jaar lang nodigt de activiteitencommissie leerlingetjes uit om Sint Maartenliedjes te zingen in verzorgingshuis Martinus. Dit jaar is de Maria Bernadette school aan de beurt en wel 55 kinderen komen naar de Ridderstraat 1 om hun lampion te laten zien aan de bewoners van het Sint Martinus.

“We gaan eerst met de bewoners van de woongroep en vrijwilligers zakjes met snoep maken voor de kinderen”, meldt Inge Ploeg, activiteitenbegeleider in het verzorgingshuis. “De bewoners vinden dit altijd erg leuk om te doen en vragen vaak al begin oktober of zij de zakjes al mogen maken. Ook wordt er een leuk kaartje gemaakt door de bewoners, voor aan de traktatie. Vervolgens komen de kinderen op 11 november om 10.30 uur naar de grote zaal en vieren samen met de bewoners Sint Maarten. Zo komt jong en oud tot elkaar. Samen zingen ze liedjes. De kleintjes laten hun zelfgemaakte lampion aan de ouderen zien en drinken nog even gezellig een glaasje limonade. Na nog een paar liedjes zingen, krijgen ze hun beloning van de bewoners, een zakje met heerlijke snoepjes,” schrijft onze nieuwspartner Rodi Media

Bewuste keuze
“Dit doen wij bewust op deze manier”, zegt Inge, “sommige bewoners weten (door bijvoorbeeld dementie) niet meer precies wat Sint Maarten inhoudt. Voor hen kan het verwarrend zijn als er ineens kinderen voor hun deur komen zingen. Daarom zijn ’s avonds de deuren van het verzorgingshuis, voor de kinderen die Sint Maarten vieren, gesloten.”
De deuren van de Sint Martinuskerk, Ridderstraat 7, staan wel vroeg in de avond open voor kinderen die wat lekkers willen halen, in ruil voor een liedje. Het gangpad is sfeervol verlicht met kaarsjes. Sint Martinus is patroonheilige van de parochie en de kinderen zingen dan een liedje bij het beeld van de sint. Ook krijgen de zangertjes een mooie kleurplaat mee. Zij kunnen deelnemen aan de kleur-knip-plak-wedstrijd.

Op de foto: Leerlingen komen elk jaar Sint Maarten liedjes zingen in verzorgingshuis Sint Martinus in Medemblik. (Foto: archief R/M)

Reageren via facebook