Medemblik Actueel.

Containers aan huis voor plastic en lege pakken

Medemblik – Inwoners van de gemeenten Stede Broec, Drechterland, Hoorn, Koggenland, Medemblik en Opmeer krijgen een container aan huis om plastic verpakkingen en lege pakken van sap en zuivel in apart te houden. Op deze manier is het voor inwoners gemakkelijker om plastic afval te scheiden en blijven waardevolle materialen behouden. Deze materialen dienen weer als grondstof voor nieuwe producten.

Het CAW-bestuur (bestuur van de gemeenschappelijke regeling van bovengenoemde gemeenten en Enkhuizen) besloot in mei van dit jaar tot de invoering van de container voor plastic verpakkingsafval aan huis. Deze maatregel moet leiden tot meer afvalscheiding en minder verspilling van waardevolle grondstoffen die nu nog vaak in het afval (de grijze container of afvalzakken) zitten. Uitgangspunt is dat HVC de herbruikbare materialen (gft – inclusief etensresten –, oud papier en karton en plastic verpakkingsafval – inclusief sap- en zuivelpakken) zo veel mogelijk aan huis komt inzamelen.

Containers aan huis

HVC start begin 2016 met het plaatsen van de containers bij bewoners van laagbouwwoningen in de verschillende gemeenten. De plaatsing loopt door tot in de zomer van 2016. Als eerste gemeente is Opmeer aan de beurt. Daarna komen achtereenvolgens Drechterland, Stede Broec, Koggenland, Medemblik en Hoorn. Een aantal weken voor de invoering ontvangen bewoners op huisadres een brief met daarin de precieze planning in hun gemeente.

Een vuilniszak vol per week

Een gezin heeft gemiddeld elke week een vuilniszak vol plastic en lege pakken van zuivel en sap. Door dit apart te houden van het andere afval, kan het worden hergebruikt. Van het ingezamelde plastic worden plastic korrels gemaakt, die dienen als grondstof voor nieuwe producten van plastic zoals broodtrommels, tennisballen en bermpaaltjes. De lege pakken worden gesplitst in drie grondstoffen: plastic korrels, granulaat voor aluminium en papier. Van het granulaat voor aluminium worden bijvoorbeeld theepotten, emmers en pannen gemaakt.

Afval scheiden. Samen halen we eruit wat erin zit

De gemeenten Stede Broec, Drechterland, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en HVC vinden het belangrijk om afval goed te scheiden. Afval bevat veel nuttige materialen die geschikt zijn voor hergebruik. Inwoners kunnen hieraan bijdragen door thuis gft, papier en plastic verpakkingen apart te houden. De gemeenten en HVC werken eraan om dit nog beter te faciliteren. Voorzitter van de CAW-gemeenten Vincent Reus: “Samen gaan we voor een duurzaam Westfriesland!”

Reageren via facebook