Medemblik staat niet alleen in het afstoten van sportaccommodaties

Medemblik – Het is een landelijke trend aan het worden bij vele gemeenten om te bezuinigen op de sport en de sportaccommodaties. Floot vorige week de commissie het college nog terug om de bezuiningen op de sportvelden, bij veel sportverenigingen in Nederland is het slechter gesteld. Het aanpassen van tarieven, het verhogen van de bezettingsgraad, andere beheervormen en versobering van onderhoud worden veelal door gemeenten ingezet om de bezuinigingen te realiseren. Gemiddeld geven gemeenten dit jaar 62 euro per inwoner aan sport uit.

Gemeenten die sport(accommodaties) zelf exploiteren, zijn daar jaarlijks bijna 27 euro per inwoner aan kwijt. De uitgaven voor de externe exploitatie liggen op 10 euro per inwoner. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Gemeentelijke uitgaven aan sport’ (2010-2015) dat in opdracht van het ministerie van VWS is uitgevoerd door het Mulier Instituut. De onderzoekers hebben voor hun onderzoek de begrotingen en jaarverslagen van gemeenten van onder de loep genomen.

Minder onderhoud

Gemeenten die sportaccommodaties (nog) in eigen beheer hebben, proberen via het uitbesteden van exploitatie en beheer van sportaccommodaties de bezuinigingstaakstelling op de sportbegroting te realiseren. Dat doen zij onder meer door marktpartijen of stichtingen exploitatiesubsidies te geven. Diverse gemeenten verlagen de subsidie aan sportverenigingen. Andere gemeenten beknibbelen op onderhoud. Sommigen van hen laten dat, in ruil voor minder huur, over aan de sportverenigingen. Andere gemeenten stellen onderhoud uit of stoppen er mee, zoals in Barneveld. Venlo bezuinigt al jaren flink op onderhoud. De gebruiker moet zich met minder tevreden stellen, vindt Venlo. Ook gemeente Schiedam meldt dat onderhoudsactiviteiten aan sportaccommodaties zijn herbezien of uitgesteld, aldus de onderzoekers,schrijft Binnenlands Bestuur.

 

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.