18.2 C
Medemblik
27 mei 2020 15:43
Medemblik Actueel.

Rotary Medemblik-Koggenland schenkt 1500 euro aan Bonifaciuskerk

Medemblik – Voor de restauratie van de Bonifaciuskerk in Medemblik heeft de Rotary Medemblik-Koggenland een bedrag van vijftienhonderd euro geschonken. Het geld was bijeengebracht tijdens een lezing van oud inspecteur-generaal van staatstoezicht op de Mijnen in Nederland, Jan de Jong. Die vertelde over te verwachten aardbevingen wanneer ook meer en meer geboord gaat worden in de West-Friese bodem.

Het bedrag werd afgelopen zaterdag tijdens een drukbezochte vrijwilligersbijeenkomst door Rotaryvoorzitter Philip Vos overhandigd aan voorzitter Harry Nederstigt van de Bonifaciuskerk. De muren van de kerk worden voortdurend aangetast omdat zoutkristallen in de stenen van vooral de noordbeuk door optrekkend vocht (grondwater) en regenwater worden geactiveerd waardoor het stuckwerk op de binnenmuren afbrokkelt. Onder meer door herstel van het voeg- en metselwerk en het aanbrengen van specifieke vochtschermen moet dat proces worden gestopt. Dit onderdeel van de restauratie kost ruim twee ton, waarvan de stichting een kwart moet opbrengen.

,,Na deze werkzaamheden moet op de binnenmuren het stuckwerk hersteld en opnieuw aangebracht worden zodra daar weer geld voor is,’’ vertelde Kees Breebaart van de restauratiecommissie

Foto: Rotaryvoorzitter Philip Vos (r) overhandigd de cheque van 1.500 euro aan Harry Nederstigt van de Bonifaciuskerk. (Foto Lex Salverda)

Reageren via facebook