Medemblik Actueel.

Schaatsen & skeeleren

Pim Schipper is klaar voor het nieuwe sprintseizoen.

Foto: PRO SHOTS / Erik Pasman
Foto: PRO SHOTS / Erik Pasman

Medemblik – De skeelers kunnen de kast in en de ijzers er weer uit worden gehaald. Het schaatssprintseizoen 2015/2016 is begonnen en onze lokale held Pim Schipper bereid zich voor op een druk seizoen waarin o.a. de World Cups weer op de kalender staan.  Wij stelden Pim 5 vragen .

 1. Hoe staat het met de voorbereiding voor het nieuwe sprintseizoen 2015/2016:
  Antwoord Pim: De voorbereiding gaat goed, deze zomer heb ik geen blessures gehad dus gewoon vrij uit kunnen trainen. Dit jaar hebben we met ons Team Beslist.nl weer een aantal dingen aangepast in de voorbereiding. Daarom is het weer spannend hoe ik er exact voor sta. Dat is pas echt te meten tijdens de echte belangrijke wedstrijden. Tot nu toe gaan de ijstrainingen goed en op de trainingswedstrijden rijd ik nette uitslagen. De super vorm, of uitschieter hoop ik te bewaren voor belangrijke momenten, zoals de WordCups trials eind oktober (volgend weekend).
 2. Wat zijn jouw doelen voor dit schaatsjaar:
  Antwoord Pim: Dit jaar wil ik goed presteren tijdens de WorldCup Trials. Daar moet je je plaatsen voor de Word Cups van het begin van het seizoen. Als dat goed gaat, dan ga ik voor het podium op de World Cups.
 3. Hoe bereid jij je voor op een schaatsevementen als bv het NK sprint:
  Antwoord Pim: De voorbereiding voor mijn schaatsseizoen begint al in de maand mei. Dan komt er een periode van bijna 5 maanden waarin we ervoor zorgen dat we een hele goede basis hebben en dat we fysiek optimaal aan het seizoen beginnen. Vanaf oktober ben je namelijk continu wedstrijden aan het rijden, daardoor is er weinig tijd is om echt fysiek te trainen. Je moet namelijk constant wedstrijdklaar zijn. Voor zware trainingsblokken heb je dan geen tijd meer. Vanaf oktober leef je eigenlijk van wedstrijd naar wedstrijd. Het exacte wedstrijdprogramma hangt af van hoe goed je rijdt, voor welke wedstrijden kwalificeer je wel of niet. Halverwege december is de eerste WorldCup cyclus afgelopen, vanaf daar begint de voorbereiding op het Nederlands Kampioenschap afstanden (eind december) en de NK Sprint (half januari). Voor het NK sprint gaan we begin januari naar Italië voor een trainingskamp van 10 dagen om ons optimaal voor te bereiden. Tijdens zo’n trainingskamp hoef je nergens anders aan te denken dan eten, trainen en slapen dus dan kunnen we super geconcentreerd trainen.
 4. Heb jij nog wel tijd voor andere hobby’s:
  Antwoord Pim:
  Gelukkig is schaatsen één van mijn hobby’s dus daar heb ik heel veel tijd voor, maar voor de andere blijft niet zoveel tijd over. Ieder jaar ga ik na het seizoen skiën dus dat is altijd super gezellig. Verder zijn er best vaak dingen die ik niet kan doen, maar dat heb ik er nu graag voor over.
 5. En tot slot, hoe ziet een trainingsdag eruit. Wat doe je, wat eet je en hoe lang train je.|
  Antwoord Pim:
  Iedere trainingsdag is anders, maar globaal begint mijn dag met ontbijten, kort mijn eten laten zakken en dan training 1. Daarna snel lunchen om alles weer aan te vullen. Onder de middag doe ik even niets, want dat is bijna net zo belangrijk als het trainen zelf. Halverwege de middag kleed ik me weer om en dan begin ik aan training 2. Als ik daarvan weer thuis kom is het alweer tijd voor het avond eten en is de trainingsdag afgelopen. In een normale trainingsweek doe ik 10 tot 12 trainingen en ben ik ongeveer 25 uur aan het sporten.
   
   

   

Reageer op dit onderwerp