Hoogheemraadschap gaat weer schouwen.

Regionieuws – De najaarsschouw staat voor de deur. Vanaf maandag 19 oktober controleren 108 schouwmeesters het gebied of de sloten voldoende schoon zijn. Ook gaan ze na of duikers, bruggen en dammen schoon en in goede staat zijn.

Voor een goed waterbeheer is het van belang dat sloten, hoe klein ook, goed worden onderhouden. Tijdens de schouw controleert het hoogheemraadschap de sloten op de doorstroming van water. In natte perioden moet het overtollige water naar de gemalen kunnen stromen om het water weg te pompen en in droge tijden moet water juist worden aangevoerd.

In en langs bijna alle sloten groeien planten, zoals riet en gras. Planten kunnen de aan- en afvoer van water belemmeren. Ook een sloot die te ondiep is, kan zijn functie niet goed meer vervullen.

Wanneer is een sloot schoon?

Voorheen waren de spelregels voor de schouw voor elke sloot hetzelfde: de sloot moest volledig vrij zijn van vuil, waterplanten en riet. Door een andere kijk op het beheer van sloten in het algemeen én het beheren van natuurvriendelijke oevers zijn deze spelregels niet meer zo zwart/wit. Naast een goede aan- en afvoer van water zijn waterkwaliteit en ecologie ook van belang. De komende jaren krijgt de natuur op plekken waar dat kan, meer ruimte.

Meer informatie

Voor meer informatie over de onderhoudsrichtlijnen voor een schone sloot, kunt u terecht op www.hhnk.nl/schouw of ons e-mailadres schouw@hhnk.nl. Tijdens kantooruren is het schouwteam bereikbaar via telefoonnummer 072 – 582 8282.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.