Medemblik Actueel.

Beautiful view of bicycles in center of Amsterdam
Cultuur & Uitgaan

Vrouwen van Nu Andijk opstap, chinezen, Amsterdam en 2500 fietsen

Andijk – Een buschauffeur is wel wat gewend en zal niet raar opgekeken hebben toen hij 44 kwebbelende Vrouwen van Nu in de bus kreeg.

De start bij Cultura was droog, maar in Amsterdam zijn we toch even nat geregend. Dit was onze bestemming van het gezamenlijke uitje. Een heel klein stukje lopen naar de rondvaartboot en tot onze en zijn verrassing , kwam de schipper uit Enkhuizen en wij uit Andijk. Voor beiden gezelliger dan een boot vol chinezen, waar je niet mee praten kunt. We worden op heel veel dingen bijgepraat, leuke trap- of klokgevels, maar ook de enigste bel-gevel.

Kleine huisjes, want per voorfront moest je vroeger belasting betalen. Dan maar liever een diep huis. Ook een voorfront met twee geveltjes (de zusters) en aan de overkant bijna hetzelfde, maar dan de broertjes. Huizen van wel driehonderd jaar oud. Ook het kleinste deurtje in een pandje aan het water zien we. Leuke details kom je zo aan de weet. De 7 boog bruggen waar we langs varen en met enige manoeuvre kunst komen we ongeschonden onder de vele bruggen door. 2 bootjes, vervaardigd uit plastic afval zien we weer plastic opvissen. Ergens raken we, waarschijnlijk, een fiets op de bodem, want daar liggen de Amsterdamse grachten vol mee. Ook varen we langs de fietsen parkeer garage, waar wel 2500 fietsen in kunnen. En de rest???

Na een uurtje varen, lopen de naar onze koffie/theestop de Waag. Dat is weer zo’n mooi gebouw en binnen branden echte kaarsjes. Wat warms en wat lekkers doen ons goed en als we buiten komen, regent het wat. Nou ja, we lopen richting Gassan Diamonds en van lieverlee worden we toch nat. Binnen gekomen zien we de slijper een edelsteen bewerken. Het leerproces om diamant-slijper te worden is 5 jaar, hierna moet je je nog in verschillende technieken bekwamen en dan ben je totaal 12 jaar verder. We krijgen tekst en uitleg over de basis van het rauwe gevonden materiaal tot een geslepen diamantje, die bv. in sieraden verwerkt worden. Ze laat er verschillende zien, ook de gradaties in karaat, Very Special of kleuren worden ons uitgelegd. De roze of rode kleur, gevonden in Australië zijn heel zeldzaam. Wit, licht geel is wat meer voorkomend en we houden ook verschillende ringen of broches in onze handen. Ze praat je de diamantjes bijna aan je vingers. Maar helaas, we waren niet zo scheutig. Soms ook nog wel met redelijk betaalbare prijsjes, maar in diverse vitrines hebben we ze ook zien glinsteren met bedragen ver in de 5 nullen.

Ruim na vijven mogen we de bus weer in op naar Cultura, waar we verrast werden met een warme maaltijd. Vis, vlees of kip hadden we in de bus opgegeven. Lekker soepje vooraf en tot slot een sorbetje. Het smaakte ons allen best en de reiscommissie wordt bedankt voor de organisatie van een leuke dag.

Reageren via facebook