18.3 C
Medemblik
3 juli 2020 12:06
Medemblik Actueel.

Dorpsraden Medemblik worden financieel de mondgesnoerd

Medemblik – De bezuiningingswoede van de gemeente Medemblik treft niet alleen de sportverenigingen maar ook zeker de dorps- en stadsraden van de gemeente Medemblik.

In 2018 moeten zij het doen met een vast bedrag per kernraad, een bedrag van € 1.250,-.  Zefanja Hofman, woordvoerster van de gemeente Medemblik, geeft aan dat het niet de bedoeling van het college is om de kernraden in financiële nood te brengen maar dat de wethouder Joset Fit nog dit jaar met alle kernraden om tafel gaat zitten om de problemen op te lossen en te bespreken hoe de kernraden het beste kunnen omgaan met de kortingen die in 2017 van kracht gaan.

De woordvoerster vertelt verder dat: ,,Niet alle kernraden ervaren de financiële nood wanneer de subsidie wordt afgebouwd. Dit is onder andere gelegen in het verschil van grootte van de kern en de wijze waarop de kernraad haar activiteiten uitvoert.

De gemeente biedt daarbij ook ondersteuning om de veranderende financiële situatie zelfstandig vorm te geven. Met andere woorden, aan de huidige subsidie zitten voorwaarden vast. Eisen die gesteld zijn waar de subsidie aan wordt uitgegeven. De nieuwe subsidie stelt minder eisen aan de uitgaven.”

Wel heeft de gemeente een noodfonds voor de kernraden in het leven geroepen waar zij uit kunnen putten als de financiële nood echt te hoog wordt.

De voorzitter van de Dorpsraad Abbekerk-Lambertschaag Haagsma, zegt tegen de redactie dat het niet meer financieel te behappen is als de gemeente deze plannen doorzet. De dorpsraad Abbekerk-Lambertschaag vergaderd 10x per jaar en wil dit ook zo blijven houden om het contact met de inwoners van beide kernen goed te houden.  De voorzitter vertelde verder dat er alvast een beroep is gedaan op dit noodfonds om zo de eerst komende 5 jaar te kunnen uitzingen.

Zelfs het huidige budget is eigenlijk niet toereikend genoeg als je alle kosten echt gaat opschrijven. Kosten zoals telefoonkosten,inkt voor de printer, afschrijvingen etc etc.  Kosten die mensen met bijvoorbeeld een bijstandsuitkering afschrikken om zitting te nemen in het bestuur omdat zij dit gewoon niet kunnen opbrengen gaat de voorzitter verder.   ,, Misschien is het dan wel beter om over een paar jaar dan maar te stoppen als de gemeente zo diep gaan snijden in de subsidies,” zegt de voorzitter.

Reageren via facebook