Medemblik Actueel.

Column Arie Schouten – Pacht en bloemkool

Nibbixwoud – Behalve boer is Arie Schouten ook raadslid voor het CDA in de gemeenteraad van Medemblik en voorzitter van LTO Noord. Zo af en toe schrijft Arie een column en die willen wij u dan niet onthouden.  De column gaat deze keer over een het pachten van een stuk land en bloemkool.

Arie Schouten
Arie Schouten

Begin september kreeg ik een telefoontje van een lid van ons, een bloemkoolteler. Hij huurde al jaren een stuk grond met weliswaar kortlopende pacht van 1-11 tot 31-10 van elk jaar. De teler ging ervan uit dat hij ook in 2016 het land weer kon pachten. Hij had zijn teeltplan daarop aangepast.

Onverwacht kreeg hij een telefoontje van de eigenaar, dat de grond verkocht was en of hij met onmiddellijke ingang het land wilde vrijmaken. “Kan dat zomaar”, vroeg hij.

Ik wist het ook niet precies en verwees hem naar de LTO Noord Infolijn, die meer van dergelijke vragen krijgt. Als antwoord kreeg hij dat je met kortlopende pacht niet veel recht hebt.

Toch zat het me niet lekker. Ook omdat de teler me verteld had dat de laatste jaren de gemeente de verhuurder was. Die deed dat voor de eigenaar om reden dat de gemeente ook een gedeelte van dat perceel gehuurd had om voor andere doeleinden te gebruiken.

Dat gegeven was voor mij aanleiding om een gesprek met de wethouder aan te vragen. We kennen elkaar, want jaarlijks heeft LTO Noord met de wethouders grondgebied van gemeenten overleg om elkaar op de hoogte te houden van ontwikkelingen bij zowel LTO Noord als bij de gemeente.

Samen met de teler en zijn opvolger gingen we naar het gemeentehuis. De wethouder had zijn juridisch medewerker mee. Tijdens het gesprek hadden we wel al vrij snel door dat het juridisch behoorlijk dichtgetimmerd was. We hebben toen een beroep gedaan op de redelijkheid van het college. De firma zou geholpen kunnen zijn met een ander perceel. De wethouder zegde toe een inspanningsverplichting te doen.

Het is natuurlijk afwachten wat daar van terecht komt, maar voor mijn gevoel zat er op dat moment niet meer in. Met die opdracht gingen we uit elkaar. Tot mijn verrassing belde de wethouder mij zo’n 10 minuten na thuiskomst op; in zijn netwerk had hij een landeigenaar gevonden die een perceel grond aan de firma wilde verhuren. De bloemkoolteler werd direct op de hoogte gebracht en met de betreffende landeigenaar werd een deal gesloten.

We kunnen terugkijken op een goed resultaat mede dankzij de wethouder die de situatie goed aanvoelde.

Als ik de teler spreek, zal ik hem vragen een flinke bloemkool (een 6) richting wethouder te sturen als dank. En daar komt bij dat bloemkolen uit ‘De Streek’ de lekkerste zijn van de wereld!

Reageren via facebook