15.4 C
Medemblik
8 juli 2020 15:47
Medemblik Actueel.

Onderzoek riolering gemeente Medemblik levert waslijst aan gebreken op

Medemblik – Sinds 2011 heeft de gemeente Medemblik bijna 185km aan riolering laten inspecteren. In totaal heeft de gemeente Medemblik 275km aan riolering maar niet alles hoeft te worden geïnspecteerd, van sommige stukken zijn al gegevens voorhanden.

De eerste uitkomst wijst op een waslijst aan schades aan het rioolstelsel. De gemeente heeft de koe bij de horens gevat en de schades beoordeeld en omgezet naar maatregeladviezen. Voor een aantal gevallen was de schade zo ernstig dat er direct moest worden ingegrepen.

De gemeente wil een nauwkeurige bepaling van de resterende levensduur van het rioolstelsel, maar dat dit niet gemakkelijk zal gaan blijkt uit de diverse verouderingsprocessen.  Op verschillende plaatsen vertonen de leidingen ingrijpende schades terwijl ze nog lang niet de beoogde 60 jaar levensduur hebben gehaald.

Een voorbeeld is de 36 jaar oude riolering in de Oostwouder Dorpstraat in Oostwoud, deze blijkt zwaar te zijn aangetast door de tand des tijds en alleen forse maatregelen zullen hier uitkomst kunnen bieden. Maar op sommige plekken zijn ook leidingen aangetroffen die gezien de leeftijd in een nog prima staat verkeren.

Invloed klimaatverandering

In de afgelopen jaren is de invloed van klimaatverandering merkbaar geworden in het neerslagpatroon. Korte, heftige buien zorgen sneller voor wateroverlast. Als een inspectie uitwijst dat riolering aan vervanging toe is nemen we daarom ook de uitgangspunten van het ontwerp onder de loep om tot de juiste oplossing te komen. Het is te kort door de bocht om een oude buis simpelweg door eenzelfde buis te vervangen. Het verzamelen van de benodigde aanvullende gegevens vergt tijd.

De totale vervangingswaarde van het rioolstelsel in de gemeente Medemblik wordt geschat op ± 150 miljoen euro.

 

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?