Warrige wegpiraat hersteld bij de Bonte Piet Midwoud

Midwoud – De meeste mensen zien ze wel met enige regelmaat rondcirkelen boven een weiland of andere vlakte, op zoek naar weer een lekker hapje. De buizerd is een opportunistische jager met een brede selectie prooien. Ze eten bijvoorbeeld net zo graag een kikkertje als het karkas van een haas of doodgereden eend. Dit indrukwekkende dier is één van de meest voorkomende roofvogels in Nederland en staat hier dan ook aan de top van de voedselpiramide.

Ondanks dat alles komt ook deze toppredator wel eens in de problemen en komt dan, als hij geluk heeft, bij een vogelopvang als de Bonte Piet terecht. Zo werd ook deze buizerd op de avond van vrijdag 31 juli bij ons binnen gebracht. Deze jonge man was aangereden en het leek erop dat het licht elk moment bij hem uit kon gaan. Hij reageerde nauwelijks op prikkels en woog slechts 464 gram (de ondergrens ligt op zo’n 620 gram). Dit gewicht wees er dan ook op dat het voor de aanrijding al niet goed met hem ging.

Foto aangeleverd

De dienstdoende vrijwilligers van die avond dienden kort na binnenkomst door middel van een slangetje in de slokdarm zogenaamde ‘elektrolyten’ toe. Deze stoffen, opgelost in water, zorgen er simpelweg voor dat er geen uitdroging of mineralentekort ontstaat, totdat de vogel weer zelf kan eten.  Verder kreeg hij een dosis pijnstillers en toen was het afwachten geblazen of hij de nacht zou overleven. De volgende ochtend werd hij tot onze verbazing nog in leven gevonden, niettemin in kritieke toestand. Hij bleek bij nader onderzoek een rondworminfectie en hersenletsel te hebben en kreeg daarom buiten openingstijden om extra verzorging. Gedurende twee dagen leefde hij alleen op dwangvoeding en was het hopen dat hij goed zou reageren op medicatie. Na deze dagen van intensieve verzorging werd voorzichtig geprobeerd hem weer zelf te laten eten. Hij keek ons bij het aanbieden van het eten nog altijd even beduusd aan als op de voorgaande dagen, maar nog geen uur later vonden we hem met z’n klauwen bovenop een eendagskuiken! Een groter succes dan verwacht!

Foto aangeleverd
Foto aangeleverd

Hierna ging zijn conditie langzaam maar zeker bergopwaarts. De symptomen van zijn hersenletsel begonnen te vervagen en ruim een week later passeerde hij de grens van een gezond gewicht. We zagen hem ook steeds vaker, hoewel gedesoriënteerd, door zijn hok  vliegen.

Na een lange weg van herstel brak na 5 weken in de opvang eindelijk de dag aan dat hij weer vrijgelaten kon worden. Dit was vooral de eerste weken nog heel onzeker, omdat hersenletsel niet altijd volledig geneest. Na zich nog even volgepropt te hebben met eendagskuikens, werd hij door de zaterdagploeg aan het einde van de ochtend voor de deur uitgezet. Het waaide behoorlijk, dus na eerst een stukje gevlogen te hebben landde hij even in een boom om op adem te komen, waarna hij enkele minuten later weer opvloog en uit het zicht verdween over de weilanden. Een verrassend herstel!

De Bonte Piet draait hoofdzakelijk op donaties van particulieren en bedrijven. Steun daarom de Bonte Piet met een donatie, met 10 euro kan de Bonte Piet alweer veel dieren redden en verzorgen.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.