Medemblik moet zich voorbereiden op komst vluchtelingen

Medemblik – De gemeente Medemblik heeft te maken met de mogelijke opvang van vluchtelingen en het huisvesten van vergunninghouders.

Vluchtelingen

Het meest nijpende probleem betreft de vele vluchtelingen die naar Nederland komen. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) coördineert de opvang en zoekt tijdelijke noodvoorzieningen. Vluchtelingen verblijven daar in principe maximaal 72 uur. Daarna stromen ze door naar een andere tijdelijke opvanglocatie.

De vluchtelingen verblijven daar tot bekend is of ze een verblijfsvergunning krijgen. Als het verzoek wordt afgewezen, moeten ze terug naar hun eigen land. Er zijn uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld als iemand om medische redenen niet kan reizen. Asielzoekers die in Nederland mogen blijven, krijgen een verblijfsvergunning. Die is 5 jaar geldig. Na afloop kan de vergunninghouder een verlenging aanvragen.

Vergunninghouders

Ex-asielzoekers met een verblijfsvergunning noemen we vergunninghouders. Zij krijgen een woonruimte toegewezen. De provincie bepaalt hoeveel mensen elke gemeente moet opnemen. In de gemeente Medemblik zijn dat er dit jaar 75.

Hoe pakken we het aan?

De gemeenten in Noord-Holland Noord bereiden zich samen voor op de toestroom van vluchtelingen. Hoeveel mensen er onze kant op komen, weten we niet. De gemeenten hebben het gebied in drieën gesplitst, met aan het hoofd een burgemeester van een gemeente uit de regio. Onze burgemeester coördineert voor de regio Westfriesland de voorbereiding.

We houden u op de hoogte als de ontwikkelingen gevolgen hebben voor Medemblik. Wilt u meer algemene informatie over de vluchtelingen en de vergunninghouders? Kijk dan op www.coa.nl

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.