Buren mevrouw Huls en mevrouw Langendijk winnen Woonschakels Mooiste Balkontuinprijs

Medemblik – De Woonschakel in Medemblik heeft in juni een wedstrijd uitgeschreven waarin mensen werden opgeroepen foto’s in te sturen van hun balkontuin. De Woonschakel is van mening dat een balkon er een stuk gezelliger en fleuriger uitziet als er bloemen en planten staan.

Er werd massaal gereageerd op deze oproep maar de dames Huls en Langendijk die beiden in een bovenwoning op het Westereiland in Medemblik wonen hebben er toch wel veel werk van gemaakt om een fleurig en kleurig balkon te maken.

Beide dames zijn ruim tien jaar buren. In de zomer zijn ze bijna dagelijks te vinden op het balkon. Er is zelfs de naam ’t Paradieske bedacht voor dit heerlijke ‘stekkie’ in het hart van Medemblik. Ook andere buren komen regelmatig even langs om gezellig bij te kletsen.

“Samen zorgen we voor de planten, wat inhoudt dagelijks water geven en de oude bloemen verwijderen. We hebben een hortensia, petunia’s, knolbegonia’s, geraniums en enkele kruidenplanten. Bij een slechte weersvoorspelling plaatsen we de bloembakken die over de balustrade hangen op de grond. Dit om te voorkomen dat de planten te veel schade oplopen”, vertelt mevrouw Huls.

De bewoners van het Westereiland genieten ook van de bijen, libellen en vlinders die deze tuinen op hoogte uitstekend weten te vinden. Vanaf de balkons is er prachtig zicht op het rijksmonument Landswerf. Tevens zijn de masten zichtbaar van de zeilboten die zijn aangemeerd in de Westerhaven.

De dames Huls en Langendijk samen aan het werk om de bloemenzee bloeiende te houden (Foto: De Woonschakel)
De dames Huls en Langendijk samen aan het werk om de bloemenzee bloeiende te houden (Foto: De Woonschakel)

Mevrouw Langendijk: “Iedereen draagt een steentje bij om de galerij op te fleuren. De ene buur heeft een ruimer balkon dan de andere, maar dat doet niet af aan de creativiteit. Zo zijn er die de voorkeur geven aan meerdere kleine potjes, een grote plantenbak, vetplantjes, kruidenplantjes, kunst aan de muur of een gezellig zitje. Jaarlijks organiseer ik een nieuwjaarsborrel en plaatsen we overal lichtjes tijdens Sint Maarten, zodat de kinderen ook de bovenwoningen bezoeken. In de weken voor de harddraverij versieren we de straat. Vooraf komen we dan bijeen voor koffie/thee en iets lekkers. Sinds enkele jaren zijn ook de bewoners van de koopwoningen hierbij aanwezig.” Mevrouw Huls vervolgt: “Ik kook dan een grote pan soep, anderen nemen weer iets anders mee. Het is zo gezellig die samenhorigheid. Iedereen is vrij om te komen, we maken geen onderscheid en nodigen altijd alle buren uit.”

5 tips van de winnaars

  1. Fleur uw balkon op met enkele plantenbakken. Als een buur begint dan volgt de rest vanzelf.
  2. Hang bloembakken aan de balustrade. Geef ze wel elke dag water.
  3. Geschikte balkonplanten: het vlijtig liesje, de tabaksplant, de lobelia, fuchsia, klimop, haagbeuk en geranium.
  4. Denk eens aan houten kratjes of opklapbare meubels. Deze kunt u verven in een kleur waarbij u zich prettig voelt. Koop er een paar kussens bij en u zit prinsheerlijk.
  5. Creëer een gezellige sfeer door ’s avonds jampotjes met waxinelichtjes neer te zetten.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.