Bezuinigingsplannen bibliotheek gemeente Medemblik gaan gewoon door

Medemblik – Alleen 1.5 jaar later dan gehoopt door het college van Medemblik. De Rechtbank Noord-Holland heeft op 21 augustus een uitspraak gedaan over voorgenomen structurele kortingen op subsidies in de jaren 2016 en 2017 bij de Westfriese Bibliotheken.

De uitspraak betekent dat de gemeente moet aangeven welke maatregelen de stichting moet nemen om de bezuinigingen in te vullen. Na het besluit hierover start de redelijke termijn. Op grond van jurisprudentie moet in dit geval één jaar vooraankondiging een redelijke termijn worden geacht. Het college wil de raad voor 1 juli 2016 een besluit laten nemen over welke maatregelen de stichting moet nemen. Dan vangt de redelijke termijn aan en gaan de bezuinigingen effectief in per 1 juli 2017. De bezuiniging wordt dus niet teruggedraaid, maar anderhalf jaar later doorgevoerd dan was begroot.

Gevolgen uitspraak rechter

Doordat de bezuiniging 1 1/2 jaar later ingaat dan begroot, betekent dit in de begroting over 2017 en 2018 een tekort van totaal € 100.000,– ontstaat.Het college wil dit opvangen door in het 2e half jaar van 2017  € 75.000,- te bezuinigen en het restant in het 2e half jaar van 2018. Vanaf 2019 wordt de totale bezuiniging € 200.000,-

overzicht bezuinigingen bibliotheek

Hoger beroep

De gemeente denkt nog na over een mogelijk hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter in Alkmaar. Het college vertelt dat zij de belangen van de gemeente zo goed mogelijk wil behartigen en wil eerst pro forma in hoger beroep tegen de uitspraak.  Het hoger beroep houdt niet in dat de uitspraak van de rechter dan niet gevolgd hoeft te worden, het beroep schorst niet de uitspraak.

Nieuw bestuur bibliotheek

De bibliotheek krijgt per 1 januari een nieuw bestuur. Mevrouw Streumer, voormalig burgemeester van Andijk, is de beoogde nieuwe voorzitter. Het college geeft ook aan in vol vertrouwen een goede samenwerking tegemoetzien. Samen met de andere Westfriese colleges is er hard gewerkt aan een regionale visie over de toekomst van de bibliotheek in West-Friesland. Hierover zullen de diverse gemeenteraden in december gaan besluiten.

Mocht er met het nieuwe bestuur geen overeenstemming worden bereikt dan ziet het college een samenwerking met de bibliotheek in Hoorn een als mogelijke oplossing. Er zijn al oriënterende gesprekken geweest met de bibliotheek Hoorn over een mogelijk samenwerking.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.