Westfriese wegen spekglad door landbouwverkeer

Regionieuws – Najaar: het is weer oppassen geblazen op de Noord-Hollandse wegen. Want of er nu bieten, kool of andere producten van het land worden gehaald, er komt in ieder geval veel modder mee. Modder dat op het wegdek achterblijft en een spiegelglad oppervalkte achterlaat.

De jaarlijkse oogst zorgt regelmatig voor kleisporen op de weg. De modder valt van de landbouwvoertuigen die de producten van het land vervoeren naar de koelhuizen. De gladde klei kan een gevaar op leveren voor de weggebruikers. De wegen worden om die reden voortdurend gecontroleerd. Daarnaast zijn in deze gebieden waarschuwingsborden neergezet. Maar de grootste invloed op het voorkomen van ongelukken, hebt u zelf. Het is verstandig op dit soort wegen uw snelheid en uw rijgedrag aan te passen. Niet altijd ziet u de modder liggen. Soms gaat het om een dun laagje slib dat slecht zichtbaar is, maar wel spekglad. Zeker bij nat weer.

Uw melding helpt de verkeersveiligheid te verhogen

Als wordt geconstateerd dat op de weg gevallen klei een gevaar op kan leveren voor het verkeer dan worden zo snel mogelijk waarschuwingsborden geplaatst. Vervolgens wordt contact gezocht met de veroorzaker om de ‘prut’ op te ruimen. Het extra toezicht is echter geen garantie dat de wegen optimaal schoon blijven. Hiervoor is ook de hulp van de weggebruikers nodig. Het is van belang dat modder op de weg zo snel mogelijk wordt gemeld. Dat kan via de gemeente waar u woont of via de politie: 0900- 8844.

Tractoren op de bon

Daarnaast voert de politie speciale controles uit op landbouwvoertuigen die onverantwoord hard door de dorpskernen of op wegen rijden. Hierbij wordt niet alleen gelet op de maximum snelheid van tractoren van 25 km per uur, maar ook op de volgende onderwerpen:

  • de wijze waarop lading is afgedekt en/of vastgezet,
  • de breedte van combinaties en de breedte van de lading,
  • de aanwezigheid van spiegels, goed werkende verlichting en afgeknotte driehoeken op het achterste voertuig.

De politie heeft er alle begrip voor dat boeren van een naar hun land moeten rijden en dat enige overlast niet te vermijden is. Maar de verkeersveiligheid staat voorop.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.