Medemblik nog niet benaderd door COA voor opvang vluchtelingen

Medemblik – Ondanks dat de telefoon roodgloeiend staat bij het COA, Haarlem al heeft aangegeven 300 vluchtelingen in de oude koepelgevangenis te zullen gaan opvangen en de gemeente Amsterdam zelfs een veelvoud hiervan, is er bij de gemeente Medemblik nog geen aanvraag binnengekomen om ook vluchtelingen op te vangen.

Indrukwekkend
Het COA is onder de indruk van de massale hulp die wordt aangeboden. De ideeën waar mensen mee komen, lopen erg uiteen. ,,Mensen zijn vaak geneigd om met spullen te komen. Op sommige locaties is daar geen behoefte aan. Zo kwam op een van de opvangcentra een man met twee zakken aan. In de een zat speelgoed en in de ander tien paar schaatsen”, aldus Anholts, die mensen die spullen willen afleveren adviseert eerst contact op te nemen met het opvangcentrum bij hen in de buurt.

Vrijwilligers
De bestaande opvangcentra zitten nagenoeg vol. Het COA is bezig met het inrichten van nieuwe locaties, in hallen bijvoorbeeld. Anholts: ,,Behoefte aan vrijwilligers is er daardoor zeker. En ook alle andere initiatieven worden enorm op prijs gesteld. We zijn enorm verrast, dit is een heel positief signaal. We zoeken zo snel mogelijk contact met alle mensen die zich bij ons melden.”

PWF wil actie College Medemblik

Column Siem Zeilemaker - Vreemd gevoel voor humor.De fractie van Progressief Westfriesland wil dat het college actie onderneemt en met het COA om tafel gaat zitten om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen om ook ruimte binnen de gemeente Medemblik beschikbaar te stellen voor opvang van deze vluchtelingen.

De gemeente zelf is nog niet benaderd maar dat is volgens Siem Zeilemaker van Progressief Westfriesland geen reden om achterover te gaan leunen en wachten tot ze bellen.

Zeilemaker vindt dat Medemblik zelf contact moet gaan opnemen met het COA en hun diensten te bieden.  De gemeente heeft al wel enige actie ondernomen. Zo is burgemeester Frank Streng samen met de burgemeesters van Alkmaar, Den Helder en Heerhugowaard om tafel gaan zitten en het initiatief genomen om het COA uit te nodigen.

Op 17 september vindt voor de eerste keer deze bijeenkomst plaats waarbij het COA de gemeenten zal informeren over wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld extra opvang, opvang door inwoners of het versnellen van huisvesten van mensen met een verblijfstatus.

Siem Zeilemaker vindt dat de optie om vluchtelingen in huis te nemen ook zeker besproken moet worden, maar het COA raadt dit ten sterkste af. De mensen zijn vaak getraumatiseerd en hebben professionele hulp nodig.  De gemeente Medemblik staat achter dit standpunt van het COA.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.