Windpark Westfrisia roept veel vragen op bij Provinciale Staten

Medemblik|Haarlem – Maandagavond bleek dat er ook bij de leden van de Provinciale Staten weerstand tegen de plannen van de Gedeputeerde Staten om West-Friesland aan te merken als Windgebied. Diverse fracties vinden het maar raar dat een industrieel gebied als de havens van Amsterdam waar de windmolens prima ingepast kunnen worden geen vergunning krijg omdat er daar niet minimaal 6 windmolens op een rij kunnen staan.

In totaal 11 insprekers probeerden de leden van de Provinciale Staten op andere gedachten te krijgen door hun plannen kenbaar te maken.

Onder de mensen die inspraken 3 personen uit West-Friesland waaronder wethouder Hans Tigges die een duidelijk emotionele toespraak hield over hoe de gemeente Medemblik denkt over deze plannen en nogmaals de aanwezige commissieleden erop wees dat er totaal geen goodwill wordt gekweekt onder de inwoners van Hauwert/Zwaagdijk als men doorgaat met het plan om daar windmolens te gaan plaatsen.

De bewoners van Hauwert en Zwaagdijk  laten duidelijjk merken hoe zij over de plannen denken (Foto: HBP Media)

Maria Weeber van de Stuurgroep Tegenwind was duidelijk boos op de leden van de Provinciale Staten omdat deze groep tijdens het bezoek aan dit gedeelte van de gemeente Medemblik vanwege ‘tijdgebrek’ niet naar Zwaagdijk-West was gegaan. Juist daar stonden kinderen klaar om een lied te zingen en een 60-tal inwoners met zelfgemaakte spandoeken klaar om de bus te ontvangen.

Maria Weeber wees de leden van de Provinciale Staten er nog even haarfijn op dat juist zij de beslissing nemen en niet de Gedeputeerde Staten en zich niet bang moeten laten maken door dreigementen met schadeclaims van bedrijven die graag windmolens willen plaatsen.

Pieter uit zwaagdijk was duidelijk geëmotioneerd tijdens zijn betoog om geen windmolens bij hem in de achtertuin te plaatsen, ,, laat u niet bedreigen door de Gedeputeerden, de provincie heeft ons rechtenloos gemaakt, wij zijn niet meer dan 2e rangsburgers. Plan Windpark Westfrisia voldoet niet en is volkomen fout”.

Opvallend waren ook de insprekers van diverse coörperaties uit Amsterdam en de omgeving van Amsterdam. Zo legde Martijn Pater van NDSM-Energie uit hoe men met coörperatieve samenwerking in Amsterdam op diverse plaatsen samen met de bewoners windmolens kunnen plaatsen. Hoe zij dan stroom kunnen leveren voor 6000 huishoudens en 400 bedrijven. Pater vertelde dat er veel draagvlak is voor de komst van deze windmolens, dat veel bewoners al meedoen met de diverse coörperaties.

Maar ook de vertegenwoordigster van het Havenbedrijf Amsterdam hield een betoog om zeker de havens van Amsterdam niet te vergeten. Daar staan al diverse windmolens en er kunnen er zeker nog genoeg bij om de resterende 70MW vol te krijgen. Alleen lopen zij tegen de regel op dat er minimaal 6 molens op lijn moeten staan voor een vergunning.

Diverse partijen lieten daarop weten aan de Gedeputeerde de Vries dat dan het kader mogelijk dan maar moest worden aangepast. Het is toch van de zotte dat mensen die absuluut geen windmolenpark in hun achtertuin willen er 1 moeten krijgen terwijl er in Amsterdam mensen met open armen deze windmolens ontvangen en graag zien komen.

Gedeputeerde de Vries vertelde nog aan de leden van de Provinciale Staten dat juridisch gezien het ontbreken van draagvlak bij de inwoners van Hauwert en Zwaagdijk niet relevant is om het Park te gaan ontwikkelen, maar dat hij zeker rekening gaat houden met de emoties die leven onder de inwoners van deze twee kernen binnen de gemeente Medemblik.

In oktober worden er diverse rapporten verwacht om verder te kunnen discussiereren over waar deze resterende windmolens nu moeten komen. Tot die tijd blijven de inwoners van Hauwert en Zwaagdijk samen met de Stuurgroep Tegenwind vol tegenwind geven tegen deze plannen.

 

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.