WerkSaam mag waterverbruik controleren bij vermoeden uitkeringsfraude

Medemblik – Het speelt in heel Nederland, en dus ook in de gemeente Medemblik. Uitkeringsinstanties die via het waterverbruik controleren of mensen uitkeringsfraude plegen door stiekem samen te wonen zonder dit op te geven.

Of er, en hoeveel er, mensen met een (bijstands)uitkering in de gemeente Medemblik al via deze tegen de lamp zijn gelopen is nog niet bekend, hier hopen wij later dit jaar nog meer duidelijkheid over te krijgen.

Wettelijk toegestaan.

Via de participatiewet is het wettelijk toegestaan voor instanties als WerkSaam om via dit soort mogelijkheden mensen waarvan wordt vermoedt dat zij de boel flessen in de gaten te houden. Dit geldt ook voor het gas- en elektraverbruik.

Andere methodes zijn bijvoorbeeld het verkoopgedrag van deze mensen op websites als marktplaats of via speciale pagina’s op facebook. Iemand die een kastje verkoopt of eens iets anders loopt geen risico, het gaat specifiek om mensen die grootschalige verkoop bedrijven op dit soort websites.

In de afgelopen paar jaar is er zeker 1 iemand in de gemeente Medemblik hierop betrapt en is de uitkering stopgezet en moest dit persoon ook een groot gedeelte terugbetalen.

 

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.