Medemblik Actueel.

Rechtbank

Beginnende bestuurder Werverhoof, voorwaardelijke straf en geldboete

[adrotate group="2"]

Wervershoof|Alkmaar – De 19-jarige J.J. B. uit Wervershoof moest zich vandaag verantwoorden voor de politierechter in Alkmaar omdat hij als beginnende bestuurder met een veelste hoog alcoholpromillage was staande gehouden. Tijdens de blaastest kwam de man uit op 225 Ug waar 0,88 Ug is toegestaan.

De man kreeg een schikking van justitie, een geldboete van ruim 300 euro plus de verplichte Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer. De man heeft wel de verplichte curcus gevolgd maar weigerde de in zijn ogen onterechte boete van 380 euro te betalen omdat er geen bloedproef is afgenomen. Ook twijfelde de man aan de rechtsgeldigheid van het apparatuur en wilde het  ijkrapport inzien. De man wilde ook weten of de agent die hem de blaasproef af nam bekwaam genoeg was om dit te doen.

De officier van Justitie liet de man weten dat op elke uitdraai van het gebruikte apparatuur ook de ijkingsdatum wordt meegeprint, en de man dit dus had kunnen zien.

Het O.M eiste, en hield rekening met de financiële omstandigheden van de man als student en dus weinig inkomen hebbende, een geldboete van 200 euro die in vier termijnen van ieder 50 euro kan worden voldaan.

De rechter beoordeelde echter anders, die vond de boete te laag om deze in termijnen af te lossen en veroordeelde de man tot een boete van 300 euro waarvan 150 euro voorwaarlijk met een proeftijd van 2 jaar. De resterende 150 euro moet de man wel in 1x voldoen, en mocht hij binnen 2 jaar alsnog de fout in gaan dat moet hij behalve de voorwaarlijke 150 euro ook rekening gaan houden met een veel hogere straf voor de nieuwe overtreding.

B. vertelde de rechter dat hij zijn lesje wel heeft geleerd en in vervolg wel uitkijkt om niet meer met drank op achter het stuur te gaan zitten.

Reageren via facebook