15.5 C
Medemblik
28 mei 2020 13:06
Medemblik Actueel.

VVD Noord-Holland gaat gevecht met de blauwalg aan.

Regionieuws – Toenemend aantal zwemverboden baart liberalen zorgen. De VVD vraagt het provinciale bestuur van Noord-Holland meer werk te maken van de strijd tegen blauwalg in binnenmeren.

“Blauwalg is schadelijk voor de gezondheid en maakt zwemverboden en waarschuwingen noodzakelijk. Maar recreanten blijven na zo een verbod of waarschuwing vaker weg en ondernemers zien hun inkomsten vervolgens teruglopen, zeker in het hoogseizoen. De VVD wil daarom kijken of de Noord-Hollandse algenaanpak beter kan”, aldus VVD Statenlid Marco Wiesehahn.

Volgens het Statenlid zijn er kansen voor de provincie om de schade te verminderen. “Zodra de blauwalg weg is moet de provincie waarschuwingen en verboden in principe gelijk weer intrekken. Daar zit nu meer tijd tussen omdat inspecties niet iedere week plaatsvinden. Hierdoor worden ondernemers en recreanten langer uit het water bij het water weggehouden dan nodig lijkt. De VVD pleit dan ook voor frequentere inspecties van afgekeurd water, zeker in het hoogseizoen, om loze waarschuwingen te voorkomen”.

De liberaal Wiesehahn bepleit daarnaast een door de provincie gecoördineerde aanpak van een definitieve oplossingsrichting. Wiesehahn: “De afbraak van blauwalg in onze recreatieplassen is een hardnekkig probleem, maar er zijn interessante expirimenten met zoetwateroesters, aluminium en beluchters gedaan.

Het is nu zaak dat de provincie het initiatief neemt om met de andere Noord-Hollandse waterbeheerders om dat soort oplossingen te toetsen en ook echt tegen de blauwalg in te gaan zetten.

Reageren via facebook