Medemblik stelt calamiteitenprotocol WMO-jeugdwet vast

Medemblik – Medemblik kan als gemeente, hoe goed zok ook de best doen, niet elke calamiteit voorkomen. Maar mocht zich er toch één aandienen dan willen zij  daar zo goed mogelijk op voorbereid zijn, zodat iedereen weet wat hij moet doen. Het college heeft daarom op 12 mei 2015 het Sociaal calamiteitenprotocol Wmo-Jeugdwet vastgesteld. Het protocol is geldig vanaf 1 januari 2015 en regelt het toezicht, de afwikkeling en de communicatie bij calamiteiten.

Waarom een calamiteitenprotocol?

Vaak gaan calamiteiten over persoonlijke drama’s waarbij de belangstelling van de media groot is. Het is in het belang van iedereen dat de gemeente Medemblik probeert te voorkomen dat er (verdere) schade ontstaat voor de mensen en organisaties die er bij betrokken zijn. Het is dan ook belangrijk dat de organisaties die er bij betrokken zijn op een eenduidige en gecoördineerde manier naar buiten treden. De taken, rollen en verantwoordelijkheid bij het afwikkelen van calamiteiten moeten duidelijk zijn. Dit geldt voor zowel het proces als voor communicatie.

Zowel voor Jeugdwet als voor Wmo

Er zijn aanbieders die zorg bieden die zowel onder de Jeugdwet als de Wmo vallen. En het kan voorkomen dat één gezin ondersteuning krijgt vanuit de Wmo (bijvoorbeeld de ouders) én vanuit de Jeugdwet (de kinderen). Daarom is het protocol – voor zover de Wet dit toelaat – gelijk voor zowel de Jeugdwet als de Wmo. Toch zijn er soms verschillen in de uitvoering van het protocol, omdat de verantwoordelijkheden op het gebied van toezicht bij de afwikkeling van calamiteiten voor de Wmo en de Jeugdwet niet overal overeenkomen.

Wat staat er in het protocol?

In het protocol staat bijvoorbeeld welke wet- en regelgeving er is bij calamiteiten, wanneer en hoe calamiteiten gemeld moeten worden, hoe de vervolgstappen eruit zien en wie welke taken, rollen en bevoegdheden heeft.

Meer informatie

Uiteraard kunt u het sociaal calamiteitenprotocol Wmo-Jeugdwet ook helemaal bekijken en lezen.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.