Schakel nachtmodus in
Medemblik Actueel.

Algemeen

IJsselmeermolens verdwijnen

Schakel nachtmodus in

Medemblik – De vier windmolens in het IJsselmeer ter hoogte van het Lely gemaal gaan verdwijnen. Eind vorig jaar brak bij 1 van de molens het complete rotor gedeelte af en verdween in het IJsselmeer.

De NUON, eigenaar van de molens, zette daarop de overige molens stil en liet onderzoeken waarom de rotor met wieken afbrak en hoe de overige molens er aan toe waren. De molens waren in 2014 nog onderhouden en toen waren er geen gebreken naar voren gekomen,schrijft het NHD.

Onderzoek wees echter uit dat er miniscule haarscheurtjes rondom de lager van de molen waren ontstaan en dat daarom de rotor met wieken is afbroken.

De NUON heeft nu besloten om geen risico’s meer te nemen en de molens af te gaan breken. De molens hebben 20 jaar lang hun dienst bewezen.  Het zal nog een hele klus worden omdat de NUON ook alle kabels en funderingen moet weghalen.

Reageer op dit onderwerp

X