Medemblik Actueel.

Sport

Harddraverij 2015 – Weer een spectaculaire eindstrijd in Medemblik?

Medemblik – De kortebaan in Medemblik beleefde de afgelopen twee edities een spectaculaire ontknoping. Beide keren waren de finaleritten om van te smullen. Precies zoals het hoort, het mooiste bleef bewaard tot het laatst. De liefhebbers hopen dat ook op maandag 21 september de koers een zinderende apotheose kent. De eerste start op de Nieuwstraat is om 13.30 uur.

De ontknopingen van 2013 en 2014 kenden veel parallellen. In beide finales was een beslissende derde rit noodzakelijk. Ook was Aad Pools in beide finales actief. Het grote verschil, de pikeur won in 2013 met Iper Flying door Qualva Nonantais in de finale te verslaan, maar greep een jaar later naast de bloemen met Edo Venus. De winst ging toen naar Anabaa Blue met John de Leeuw.

Pools had de overwinning vorig jaar juist zo goed kunnen gebruiken. ‘Mister kortebaan’ kende een teleurstellend seizoen waarin hij als pikeur zelfs geen één keer wist te winnen. In Medemblik was hij er nog het dichtste bij. Edo Venus had de vijf meter startachterstand in de beslissende derde rit halverwege al goed gemaakt en met de binnenbocht nog voor de boeg leek niets een overwinning hem nog in de weg te staan. De Oostenrijkse ruin had echter het beste al gegeven en zag Anabaa Blue vlak voor de streep buitenom alsnog de zege wegkapen.

Dit seizoen is alles anders. Anabaa Blue heeft nog niet kunnen imponeren en Aad Pools en Edo Venus des te meer. Edo Venus won in Venhuizen en Hoofddorp en passeerde met een tweede plaats in Nootdorp de winsomgrens van 12.000 euro. Hierdoor moet hij in Medemblik op pad met een leerlingpikeur of een handicap van vijf meter. Pools boekte dit seizoen als pikeur al vier zeges. Naast Edo Venus won hij ook met Silvester en Uno des Jacquets.

Lokale favorieten

De familie Swagerman uit Andijk behoort met hun paarden tot de lokale favorieten. Andrea Swagerman en Co Swagerman wonnen de afgelopen jaren samen dertien kortebanen. Dit seizoen zijn zij nog altijd in afwachting van hun eerste zege.

In Medemblik valt tevens de beslissing in de strijd om de Rabobank West-Friesland Pikeursprijs. De rijder die het beste presteert op de kortebanen van Venhuizen, Wognum, Enkhuizen en Medemblik komt deze eer toe. Na de kortebaan in Enkhuizen op donderdag 17 september is bekend hoe de uitgangspositie van de pikeurs is voor de slotkoers in Medemblik.

De NDR verricht de loting voor de kortebaan in Medemblik op donderdag 17 september. Het deelnemersveld is vervolgens direct te downloaden op www.kortebaandraverijen.nl. Op deze site zijn tevens uitslagen, statistieken, verslagen en video’s te vinden. Later volgt ook een uitgebreide voorbeschouwing op de koers in Medemblik met deskundig onderbouwde tips.

Traditionele Ringrijderij

Voorafgaand aan de kortebaan staat er een traditionele ringrijderij (aanvang 10 uur) op het programma. Meerdere speciale deelnemers hebben zich dit jaar opgegeven. Extra bijzonder is dat de Heineken Brouwerij met een prachtige aanspanning ook acte de présence zal geven.

Reageren via facebook