PW2010, Entius verantwoordelijk voor verkeersveiligheid winkelcentrum Zwaagdijk-Oost

Medemblik – Na het zoveelste (ernstige) ongeval bij winkelcentrum Klaverweide in Zwaagdijk-Oost lijkt de politiek de rijen te sluiten en steunen zij de wethouder die verdere uitbreiding van het winkelcentrum niet toestaat. Dit heeft als gevolg dat de eigenaar van het winkelcentrum de door de vroegere gemeente Wervershoof gewenste 2e ontsluitingsweg er niet gaat komen. 

A.M.N.M. (Anneke) van der Geest (PW2010)

Anneke van der Geest van PW2010 zegt tegen onze verslaggever dat de mogelijkheid van verdere uitbreiding nog steeds reëel is gezien de manier waarop het terrein is ingericht. Door een fout in het bestemmingsplan kreeg het terrein de bestemming detailhandel en deze fout wordt door Entius maximaal uitgebuit.

PW2010 vind verdere uitbreiding ongewenst omdat dit ten koste gaat van het huidige winkelbestand in de omliggende dorpen en kernen. Vooral omdat deze winkels vaak gevestigd zijn op dure grond waardoor KLaverweide een oneerlijke concurrent gaat worden. Maar ook de leefbaarheid van de kernen gaat eronder leiden.

Anneke van der Geest gaat verder met, ,, De ondernemer heeft in het verleden op een slimme manier gebruik gemaakt van een fout in het bestemmingsplan, maar heeft bij de realisatie onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen voor de verkeerssituatie op het terrein zelf en op de Zwaagdijk. De aantrekkingskracht van een ruim winkelbestand met veel verkeer als gevolg, was te voorzien geweest.

PW 2010 vindt dat de eigenaar van het terrein verantwoordelijk is voor een veilige afwikkeling van het verkeer. Dat de ondernemer geen verantwoordelijkheid wil dragen voor een veilige verkeerssituatie voor met name fietsers, geeft te denken.”

Afgelopen week vroegen wij wethouder Hans Tigges naar de gang van zaken en die wist ons te melden dat na overleg met de omliggende gemeenten er een besluit is genomen dat Klaverweide niet verder mag uitbreiden en dat er aankomende maand weer met Entius gepraat gaat worden over de 2e ontsluitingsweg. Entius zelf heeft al aangegeven dat praten onzin is, ” niet uitbreiden is geen ontsluitingsweg,” blijft Entius volhouden.

De wethouder liet daarop weten dat als Entius halsstarrig blijft weigeren er via de juridische weg Entius zal worden gedwongen om de 2e ontsluitingsweg aan te leggen om zo het verkeer veiliger te maken. Maar de wethouder hoopt dat het zover niet hoeft te komen en ze er snel uitkomen.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.