Medemblik Actueel.

Flora en fauna

Konijnenziekte in het Streekbos

Regionieuws – In het Streekbos bij Bovenkarspel zijn konijnen gevonden die besmet zijn met de konijnenziekte ‘Myxomatose’. Deze ziekte is zeer besmettelijk voor andere konijnen en wordt overgebracht van konijn op konijn, maar ook via bloedzuigende insecten als muggen en vlooien.

De myxomatose veroorzaakt een naar en vervelend beeld van zieke en gestorven konijnen. Daarom, en om verdere besmetting te beperken, zal het Recreatieschap de komende tijd in het Streekbos extra controleren op dode beesten en deze afvoeren.

Het is ook besmettelijk voor konijnen die als huisdier worden gehouden. Bij vrees voor myxomatose of als preventie kunnen konijnenbezitters contact opnemen met vee- of dierenarts. De ziekte is niet besmettelijk voor mensen, honden en andere huisdieren.

Aan hondeneigenaren wordt geadviseerd honden aangelijnd te houden om te voorkomen dat honden met verzwakte zieke dieren aan de haal gaan, ook in die delen van het Streekbos waar honden los mogen lopen.

Reageren via facebook