Westfriese bibliotheken zien toename jeugdleden

Regionieuws – Het aantal jongeren dat lid is van een bibliotheek is de afgelopen jaren toegenomen. In 2013 stond 65 procent van alle Nederlanders jonger dan achttien jaar ingeschreven bij de bieb. Het aantal boeken dat jongeren lenen, neemt echter af: tussen 2005 en 2013 met bijna 30 procent. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over honderd jaar bibliotheekwezen.

In 2013, het jaar van de meest recente cijfers, waren ruim 2,2 miljoen jongeren lid van een openbare bieb. Acht jaar eerder, op het laagste punt, waren dat er precies twee miljoen. Het aantal volwassen leden nam de afgelopen jaren alleen maar af. Van ruim twee miljoen in 2005 naar 1,6 miljoen in 2013.

West-Friesland ziet ook toename jeugdleden

Ook in West-Friesland is een duidelijke toename te zien onder de jeugdleden tot 17 jaar. In vergelijking met 2013 waren er op 31 december 2014 ruim 7% meer jeugdleden. De teller stond 31 december op 21.103 jeugdleden een stijging van 1383 leden.

De grootste stijging was onder de jeugd van 13 t/m 17 jaar, een kleine 10% uit deze leeftijdsgroep werd lid van de bibliotheek. De groep 4 t/m 12 jaar kreeg ruim 6% nieuwe leden en de groep 0 t/m 3 jaar bijna 3% nieuwe leden.

De modernisering van de bibliotheken, het aanbieden van digitaal leesmateriaal is vooral bij de oudere jeugd de reden om lid te worden van de bibliotheek.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.