17.2 C
Medemblik
14 juli 2020 20:49
Medemblik Actueel.

Medemblik borstelt onkruid de straten uit.

Medemblik – Na onze berichtgeving over Andijk en het gestaag groeiend onkruid hebben wij de gemeente ook eens om uitleg gevraagd. Zoals wij dus al eerder schreven dit jaar is het per 1 januari 2016 niet meer toegestaan om milieuonvriendelijke methodes te gebruiken bij het verwijderen van onkruid.

Borstelen

De gemeente Medemblik heeft daarom besloten om onkruid te bestrijden met het zeer milieuvriendelijke borstelen. Met gespecialeerd apparatuur worden de staat ‘schoongeborsteld’ en van onkruid ontdaan. Dit is een zeer arbeidsintensieve klus en 1 ronde in Andijk kan wel tot 6 weken duren. In november volgt er dan weer een volgende ronde borstelen.

Verbod op Glyfosaat

In september 2011 nam de Tweede Kamer een motie aan om glyfosaat in Nederland te verbieden voor niet-commerciële doeleinden.Het verbod is door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu uitgewerkt in het Actieplan Duurzame Gewasbescherming” en de nota Gezonde Groei, Duurzame Oogst. Het Ministerie is voornemens om het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op verhardingen en particulier gebruik per november 2015 te verbieden. Een verbod op professioneel gebruik op sport- en recreatieterreinen en parken staat gepland voor november 2017.

Borstelen duurder dan Glyfosaat (Round Up)

Vooral voor de onkruidbestrijding op verhardingen zal het verbod aanzienlijke meerkosten veroorzaken voor de overheid en de bedrijven buiten de land- en tuinbouw. Alternatieven (borstelen, branden, heet water en hete lucht) zijn voorhanden, maar die zijn vaak arbeidsintensiever en daardoor ook duurder.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?