Het zal toch niet… een Rembrandt in Twisk

Twisk – Schilder Pieter de Ruiter staat zondag 9 augustus in de kerk van Twisk om bezoekers te vertellen en van gedachten te wisselen over de drijf, conflicten en overwegingen tijdens het schilderen en over het grote plezier bij het uitoefenen van deze hobby. “Elk mens en elk dier heeft een eigen kenmerkend gezicht. Dat exact weergeven vind ik een interessante uitdaging”, aldus Pieter, een van de vier exposanten deze zomer.

De schilders komen elke vrijdagochtend bij elkaar om aan het werk te gaan: Pieter Ruiter, Rob Overweel, Ron de Zwart en Margriet Honingh. Deze zomer stellen ze gezamenlijk hun werk tentoon. Zondag 9 augustus kan iedereen Ron de Zwart ontmoeten. “Het is heerlijk in ons drukke bestaan om een ochtend vast te leggen om te schilderen. Vrij-dag, vrije keuze, vrije tijd, vrij om te scheppen, te creëren. Vrij van andere beslommeringen.

Concentreren op het werk wat nu onder je penseel ontstaat.” Pieter de Ruiter ontdekte de kwast en de verf pas na zijn pensionering, zo’n twaalf jaar terug. Hij schildert met passie; portretten van zijn familieleden worden vereeuwigd op het doek. Ook dieren en andere objecten zijn intussen geschilderd. “De oude schildermeesters lieten hun leerlingen vaak werk van hun voorgangers naschilderen. Zo leer je al doende de compositie, lichtinval en kleurgebruik kennen.” Pieter de Ruiter draait er zijn hand niet voor om. De (nageschilderde) portretten van de grote meester zijn tijdens de zomerexpositie van de Vrijdagschilders te zien.

De zomerexposities zijn in augustus elke zondag van 14.00 tot 17.00 uur geopend voor bezoekers. Naast de expositie van de Vrijdagschilders kan ook de expositie ‘Kraamtijd van weleer’ van de historische vereniging Twisca in de Karckezolder bezocht worden. Adres: Dorpsweg 121 in Twisk. Toegang € 2,- inclusief een kop koffie.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.