16.9 C
Medemblik
23 mei 2020 17:42
Medemblik Actueel.

Jaap Nieweg krijgt koninklijke onderscheiding voor zijn werk bij de Stoomtram Hoorn – Medemblik

Regionieuws – Jaap Nieweg sinds 1993 actief in de directie van Stoomtram Hoorn-Medemblik (SHM) gaat met pensioen. Tijdens een voor hem georganiseerde afscheidsbijeenkomst van de Museumstoomtram werd Nieweg benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Jaap Nieweg werd geridderd vanwege zijn grote verdiensten op het gebied van het mobiele en culturele erfgoed in Nederland. Locoburgemeester Nel Douw kwam met een stoomtram aan om hem de onderscheiding te overhandigen. “Zijn verdiensten voor het mobiele erfgoed in ons land in het algemeen en de Museumstoomtram in het bijzonder zijn enorm geweest.” Jaap Nieweg blijft als vrijwilliger betrokken bij de SHM,schrijft OnsWestfriesland

Boegbeeld

De heer Nieweg is erin geslaagd met creatieve en innovatieve ideeën het grote publiek in Nederland in contact te brengen met cultureel erfgoed. Hij heeft het mobiele erfgoed in Nederland stevig op de kaart gezet. De heer Nieweg bezit bijzonder veel kennis op het gebied van historisch railvervoer in Nederland. Zowel op museaal, historisch, als technisch vlak. Hij groeide uit tot het boegbeeld van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Onder zijn leiding groeide het museum uit tot een professionele organisatie met 18 personeelsleden, ongeveer 250 vrijwilligers en jaarlijks zo’n 128.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Daarmee is de Museumstoomtram een toonaangevende publiekstrekker in de regio, die haar bezoekers een onvergetelijke belevenis in het verleden biedt.

Heel Nederland

De inzet van de heer Nieweg reikt echter veel verder dan alleen de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Hij heeft zich op vele manieren verdienstelijk gemaakt voor het Nederlandse mobiele erfgoed. Hij deed dat onder andere in de volgende functies:

  • 1999 – heden: Oprichter, voorzitter en adviseur Stichting Mobiele Collectie Nederland
  • 1995 – heden: Oprichter, voorzitter en adviseur Vereniging Historisch Railvervoer Nederland
  • 1998 – 2005: Penningmeester en adviseur van Centrum voor Industrieel en Mobiel Erfgoed en de Stichting Adviesbureau Industrieel Erfgoed Nederland
  • 1993 – heden: Bestuurslid Tramweg-Stichting
  • 2004 – 2010: Lid regionale adviescommissie VSB Fonds Noord-Holland Noord
  • 2007 – 2014: Lid Adviescommissie monumentenzorg van Prins Bernard Cultuurfonds
  • 1999 – 2012: Bestuurslid Stichting tot Behoud van het Stoomschip Bosman
  • 2009 – heden: Bestuurslid Stichting Collectie Aviodrome
  • 2011 – 2014: Voorzitter Stichting Samenwerking Musea Oostelijk Westfriesland, Noordkop en Texel

Reageren via facebook