Medemblik Actueel.

Algemeen Bedrijven

Bent u klant bij ABN AMRO en staat u onder bewind dan moet u opzoek naar een nieuwe bank

Regionieuws – De Branchevereniging voor professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders is boos. De ABN AMRO heeft de tarieven van bankrekeningen dit jaar fors verhoogd en mensen die onder bewind staan komen daardoor in de problemen.

De BPBI beheert rekeningen voor mensen met bijvoorbeeld een psychische aandoening of een verslaving. Voorzitter Jan Mastwijk legt de situatie uit: “Het gaat per bankrekening over bedragen van tussen de halve euro en de euro. Dat klinkt niet als een groot bedrag, maar het betreft mensen die onder beschermingsgewind staan, een door de rechter opgelegde maatregel. Dat zijn mensen die nauwelijks geld hebben,” (Bron: BNR)

Doorrekenen
Het probleem stopt echter niet op het niveau van de cliënt, vertelt Mastwijk. “Een bewindvoerderskantoor heeft vaak heel veel cliënten. Als de bankrekening duurder wordt, zijn die kosten in principe voor de cliënt, maar lukt het diegene niet om te betalen, dan zou de bewindvoerder gedwongen worden voor de kosten op te draaien, maar dat laat de bedrijfsvoering weer niet toe. Dan zal een cliënt een beroep moeten doen op de bijzondere bijstand. Hierdoor wordt deze weer duurder en daar klagen de gemeenten dan vervolgens weer over.”

Reactie blijft uit
Mastwijk vertelt dat er al enige tijd gewacht wordt op een reactie uit Den Haag. “We hebben half april een brief gestuurd naar minister Dijsselbloem van Financiën, groot-aandeelhouder van ABN AMRO, waarin staat dat de banken in Nederland ervoor moeten zorgen dat iedereen in ons land een betaalbare bankrekening heeft. Vooralsnog hebben we niets gehoord.”

Reageren via facebook