Medemblik Actueel.

Zaterdag wordt zeer onstuimig,diverse afgelastingen

Medemblik – Er is onstuimig weer in aantocht. In de nacht van vrijdag op zaterdag bereikt een depressie uit Frankrijk ons land. Dat gaat gepaard met veel regen, die zaterdagochtend snel wegtrekt. Vervolgens draait de wind naar het westen tot noordwesten en wakkert dan aan tot hard of stormachtig. Er zou zelfs kans kunnen zijn op storm, windkracht 9, verwacht Weerstation Medemblik.

Het station durft zelfs te spreken over een ‘Kanaalrat.’ Een kanaalrat is een stormdepressie die zich ontwikkelt boven de Atlantische Oceaan en via het Kanaal naar de Belgische en Nederlandse kust komt. Deze gaat meestal gepaard met plots opstekende storm, hevige neerslag en hevige rukwinden. Een kanaalrat is vooral ’s winters gevaarlijk omdat er zich dan rukwinden kunnen voordoen tot 130 km per uur. Nog niet zo lang geleden waren deze stormdepressies moeilijk te detecteren. Met de huidige computers is dat wel mogelijk.

De stevige wind wordt vergezeld door buien en een afwisseling van wolken en zon. Het wordt niet warmer dan 18 of 19 graden, tijdens buien 14 of 15 graden.

Diverse evenementen in en om Medemblik zijn al afgelast. Gisteravond laat besloot
Corona Rentenaar van Brummelen, organisatrice van de Zomermarkten, om de geplande zomermarkt voor morgen af te blazen, dit na overleg tussen de MEVO, De Stem en de Westfriese Tafel.

In Enkhuizen is het Enkhuizer Kampioenschap Palingroken afgeblazen vanwege de slechte weersvoorspellingen.

Mensen op campings en zeilers worden opgeroepen het nieuws over het weer scherp in de gaten te houden, de campeerders wordt geadviseerd om de tent goed te verankeren in de grond. 

Het KNMI zal morgen beginnen met een code geel vanwege de hoeveelheid regen en sterke windvlagen, maar de kans is aanwezig dat deze in de loop van de dag wordt opgeschaald naar code oranje vanwege de zeer zware rukwinden die er voor kunnen zorgen dat bomen ontworteld gaan worden. Kijk dus goed uit waar je loopt.

Ziet u dat een boom het niet red en gaat omvallen of al is omgevallen bel dan direct de gemeente Medemblik 0228-856000.

De verwachte hoeveelheid neerslag vanaf vanavond t/m morgenavond ligt rond de 15 á 22 mm.

 

Reageren via facebook