23.5 C
Medemblik
12 augustus 2020 06:37
Medemblik Actueel.

Kan een korenslang overleven in de vrije natuur?

Medemblik – Gisteren brachten wij het bericht over de 4 weken geleden ontsnapte Korenslang en die gelukkig weer terug is bij zijn baasje. Op vragen of zo’n slang kan overleven kwamen zeer tegenstrijdige berichten binnen. De gemeente Medemblik wist te melden dat een Korenslang of Rattenslang niet kan overleven in de vrije natuur in Nederland.. Dit is onjuist..

De Rattenslang kan prima overleven in Nederland ook tijdens de koudere winterdagen. Zo leven er in Groningen een aantal Russische Rattenslangen die zich prima voortplanten en ook prima staande houden. Rattenslangen die uit tropische landen afkomstig zijn zullen hier niet overleven, deze zijn de koude niet gewend maar Rattenslangen uit bijvoorbeeld rusland of Noord-Amerika passen zich prima aan aan onze klimaat. 

De ontsnapte  en vrijlatingen slangen zullen zelden tot vestiging van populaties leiden; meestal zijn het individuele dieren die worden aangetroffen. Soortgenoten om zich succesvol mee voort te kunnen planten ontbreken en de kans dat zich populaties ontwikkelen is daarmee erg klein. In de vrije natuur (landelijk gebied) of in een stedelijke omgeving hebben de dieren grote moeite om hun voedsel bij elkaar te scharrelen.

Van alle Rattenslangen zijn er 4 soorten die zich hier prima kunnen vestigen en staande kunnen houden, namelijk de Aziatische en Noord-Amerikaanse rattenslangen, de kousebandslangen, de melkslang en de Russiche Rattenslang.

Gevaarlijk of ongevaarlijk?

In verreweg de meeste gevallen zal een Rattenslang eerder vluchten dan iemand aanvallen, een rattenslang is niet giftig daar het om een wurgslang gaat, de slang wordt maximaal 1.60 meter lang en voedt zich met knaagdieren,vogels,kikkers,padden, behalve de kousebandslang die heeft vis op het hoofdmenu staan. 

De slang zelf is dus volledig ongevaarlijk. Vaak slaat de angst toe als men het woordje ‘slang’ hoort en schiet men volledig in de stress, kinderen mogen niet meer buiten spelen, huisdieren blijven binnen. Nou maakt u zich geen zorgen, een Rattenslang eet geen kinderen, geen katten en ook geen honden. Een Rattenslang kan maximaal 3x de omvang van het diertje zijn hoofd opeten.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?