Medemblik Actueel.

Jongens moeten meer boeken lezen.

Medemblik – Jongens lezen niet genoeg! Meerdere onderzoeken hebben aangetoont dat meisjes steeds beter worden in lezen, terwijl het bij jongens verslechterd.

Dit heeft vooral te maken met het soort boeken die ze op school moeten lezen: poëzie, boeken met veel emotie, en met een diepere betekenis. Dit zijn onderwerpen en soort boeken die meisjes meer aanspreken, en ze lezen dit dus ook met plezier.

Jongens lezen het liefst non-fictie en strips, maar dit soort verhalen worden niet gebruikt op school. Terwijl meisjes met alle liefde “Komt een vrouw bij de docter” lezen, gooien jongens het boek al snel aan de kant. Ze zoeken een samenvatting, of kijken de film, omdat het gewoon niet aansluit bij hun interesses.

Mogelijk gaat het al mis in de prentenboekfase: er is weinig jongensachtigs in dat genre. Kinderboekenadviseur Vrouwke Klapwijk: „Juist jongens die niet van taal houden, hebben zulke boeken nodig.”

„Ben je een kerel van 4, 5 of 6 dan heb je pech. Grote kans dat je niet die prentenboeken te zien krijgt die je het liefst zou lezen…”, schrijft Tjibbe Veldkamp.

Het probleem is dat jongens hierdoor achterblijven, terwijl meisjes steeds beter worden in lezen.

Begrijpend lezen is vreselijk belangrijk voor hun toekomst: naast het verschil in lezen, zit er ook een groot verschil in wie gaan studeren. 56% zijn meisjes, en 44% zijn jongens, en dit verschil is aan het groeien. Ook stoppen jongens vaker met school.

Er zijn verschillende manieren om dit gelijk te trekken, maar 1 ding is duidelijk: jongens moeten meer boeken lezen die aansluiten bij hun interesses. Dus jongens, zoek deze vakantie eens een goed boek, en een lekker plekje in de zon!

Reageren via facebook