14.7 C
Medemblik
23 mei 2020 00:33
Medemblik Actueel.

kijkavond Meteorenregen Volkssterrenwacht Orion

Regionieuws – In Volkssterrenwacht Orion aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel is er op woensdag 12 augustus voor publiek een kijkavond ter gelegenheid van de Perseïden /meteorenregen ( vallende sterren). Van 20.00 tot 23.00 uur zijn bezoekers van harte welkom.

Er worden in het planetarium korte presentaties over meteorieten en andere onderwerpen over het heelal gegeven. Ook is er een prachtige collectie steen- en ijzermeteorieten te bewonderen in de expositieruimte, waar ook over diverse onderwerpen over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie uitgebreide informatie wordt gegeven.

Elke zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm, dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is. De meteorenzwerm heeft zijn oorsprong schijnbaar in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor.

De Perseïdenactiviteit stijgt geleidelijk van enkele exemplaren per nacht eind juli, tot vele tientallen vallende sterren per uur rond het maximum, dat dit jaar in de avond van 12 augustus valt. Daarna zwakt de activiteit van de zwerm weer af om eind augustus geheel te stoppen.

Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig: het volstaat om met het blote oog te kijken naar een willekeurige plaats aan de hemel. De meeste Perseïden zie je vanuit een donkere plek. Er kan ook later op de avond door de telescopen naar de planeet Saturnus met zijn ringen gekeken worden.

Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om over dit alles uitleg te geven. Voor info bel 06-48850445.

Historie
In het oude Europa werd deze meteorenregen ‘Tranen van Laurentius’ genoemd. De naamdag van de heilige martelaar Sint-Laurentius valt op 10 augustus, en in het jaar 258 zou hij op die dag op een gloeiend rooster doodgemarteld zijn. Laurentius van Rome leefde in Rome tijdens de christenvervolgingen. Over zijn leven is niet heel erg veel bekend. Laurentius zorgde voor de armen van Rome tijdens de christenvervolgingen. Volgens de legende vroeg de burgemeester van Rome hem de schatten van de kerk over te dragen. Laurentius verzamelde de blinden, de lammen, de wezen en de melaatsen en presenteerde die op het plein van de stad aan de burgemeester met de woorden: “Zij zijn de schatten van de kerk.” Sint-Laurentius is patroon van Rotterdam en van bakkers, en veel kerken zijn aan hem gewijd. Als diaken die belast was met de zorg voor de (heilige) boeken wordt Laurentius ook vereerd als patroon van de bibliothecarissen.

Herkomst
Perseïden zijn stofdeeltjes afkomst van de komeet 109P/ Tuttle. Deze komeet heeft een omlooptijd van 130 jaren. De zwerm werd voor het eerst in 1837 omschreven door de Belg Adolphe Quetelet op basis van zijn waarnemingen in de periode 1834-1836. De Brit Locke had hierbij in 1834 een artikel gepubliceerd over de aanwezigheid van een augustuszwerm met radiant in Perseus. Sedertdien zijn de Perseïden een vast begrip geworden op onze moderne astronomische kalender. (bron: Kuuke.nl)

Reageren via facebook