2.6 C
Medemblik
25 januari 2021 12:25
Medemblik Actueel.

Insluiping voorkom je in een handomdraai

Medemblik – Even de hond uitlaten, een boodschap doen, in de tuin werken of je kinderen ophalen. De achterdeur en de ramen kunnen wel open blijven, want wat kan er nu helemaal gebeuren in die paar minuten? Genoeg, want een insluiping waarbij bijvoorbeeld een telefoon, tablet of laptop uit je huis wordt weggegrist, is in 30 seconden gebeurd.

Bij een insluiping komt iemand je woning binnen zonder braakschade te maken. Bijvoorbeeld via een open raam of openstaande tuindeuren. Zoals het najaar en de winter de topperiode is voor inbraken, zijn de lente en zomer favoriete jaargetijden voor insluipers. We zetten alles lekker open, zitten meer in de tuin en dat vergroot het risico op insluiping. Het wordt insluipers soms ook wel heel gemakkelijk gemaakt. Een achterdeur die niet is afgesloten of ramen die wagenwijd openstaan, terwijl er duidelijk niemand thuis is. Ook ramen op de eerste verdieping zijn niet veilig. Via een ladder die niet opgeborgen is of een vuilcontainer weten insluipers binnen luttele seconden zo’n raam te bereiken.

Schade

Uit onderzoek van de politie blijkt dat insluipingen hoofdzakelijk overdag plaatsvinden. De daders slaan bijvoorbeeld toe als de bewoner even boodschappen haalt of als de kinderen weggebracht worden naar sportles. Insluipers hebben maar een kleine aanleiding nodig om even uw huis binnen te gaan. Insluipers zijn dol op alle dure draagbare digitale apparaten die in huis aanwezig zijn. Daarnaast zijn portemonnees, handtassen en sleutels ook nog steeds populair. Uw kostbaarheden zijn dan ook zo verdwenen.

Verzekering

De nasleep kost de gedupeerde veel tijd. Pasjes moeten geblokkeerd worden en de verzekering moet op de hoogte worden gesteld. Niet alle verzekeringen dekken overigens de schade als er geen sprake is van braak. Wanneer het een insluiping in een schuur betreft, wordt de schade meestal helemaal niet gedekt. En het is natuurlijk een eng idee dat iemand zo makkelijk in je woning is geweest, dat vergeet je niet snel.

Op slot draaien

Diefstal 100 procent voorkomen is onmogelijk, maar bewoners kunnen zelf wel heel veel doen om insluiping te voorkomen. Zorg dat de waardevolle spullen uit het zicht liggen. Anders vormt je woonkamer een etalage voor insluipers. Als je weet dat je vaak vergeet om de ramen te sluiten, kan het plaatsen van barrièrestangen uitkomst bieden. Ook zouden buren elkaar kunnen attenderen als iemand in de straat zijn raam of deur open heeft laten staan.

Vooral het goed sluiten van ramen en deuren verlaagt de kans op ongewenst bezoek enorm. Je fiets en auto doe je toch ook altijd op slot, zelfs als je maar even weg bent? Waarom doe je dat dan ook niet met je huis? Het keukenraampje dichtdoen en de voordeur op slot draaien, kost nauwelijks tijd. Slechts een handomdraai en je weet dat de inbreker niet meer kan insluipen.

Meer informatie

Op de website van de politie ( www.politie.nl) staan tal van tips in inbraak of insluiping te voorkomen. Ook kunt u kijken op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen voor preventietips. (www.politiekeurmerk.nl/preventietips). Naast deze maatregelen is het natuurlijk van belang dat uw woning aan een aantal veiligheidseisen voldoet. PKVW-bedrijven, die door het hele land zijn gevestigd, kunnen hierbij adviseren.

Reageren via facebook