13.7 C
Medemblik
25 september 2020 02:38
Medemblik Actueel.

Nieuwbouw Bagijnhof Medemblik krijgt 3 nestkastjes voor Gierzwaluwen

Medemblik – Een paar omwonenden van de nieuw te bouwen woningen in de Bagijnhof kwamen met het lumineuze idee om de Gierzwaluwbescherming Nederland te vragen of er geen nestkastjes voor deze unieke vogels konden worden geplaatst.

Deze vereniging nam contact op met de architect en deze reageerde positief op het voorgestelde plan en toogde daarmee naar De Woonschakel die ook positief reageerde op het voorstel.

De Gierzwaluw (Apus apus) die wij in Nederland kennen is eigenlijk een Afrikaanse vogel. Ongeveer drie maanden per jaar zijn de gierzwaluwen in Nederland, om vervolgens te vertrekken naar hun wintergebieden in zuidelijk Afrika. Daar zwerven ze rond, maar kunnen ook in bepaalde regio’s maandenlang verblijven, waarbij gierzwaluwen uit midden-Europa (Verenigd Koninkrijk, België) zuidelijker lijken te overwinteren dan gierzwaluwen uit Noord-Europa (Zweden).

Recent onderzoek naar het trekgedrag van de Gierzwaluwen heeft dit aan het licht gebracht. Wanneer de gierzwaluwen weer uit Afrika vertrekken, kunnen ze in betrekkelijk korte tijd in hun broedgebieden aankomen, waarbij treksnelheden tot 650 km per dag zijn berekend. Ook de Nederlandse gierzwaluwen laten dit patroon zien. Dit onderzoek bij de gierzwaluwen wordt vergemakkelijkt doordat de vogels zeer plaatstrouw zijn: jarenlang gebruiken ze hetzelfde nest (maximaal waargenomen is 13 jaar lang).(bron: Gierzwaluwbescherming Nederland)

Nu dus afwachten wanneer de eerste Gierzwaluwen de kastjes komen bevolken. 

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?