Medemblik Actueel.

Bedrijven

Opkomst en ondergang Jachtwerf Jongert

Medemblik – Gisteren schreven wij nog over het definitief sluiten van Jachtwerf Jongert, vandaag blikken wij eens met u terug in de tijd toen Jachtwerf Jongert de Medemblikkers trots maakte met haar producten.

Ruim 60 jaar geleden begonnen als bouwer van tuindersschuiten wist Jan Jongert Sr. het bedrijf, later samen met zijn zoons, uit te bouwen tot een wereldberoemde bouwer van zeer luxe zeiljachten.

De boten waren wereldwijd beroemd om hun hoge graad van vakmanschap, luxe en uitstraling. In de duurste havens ter wereld lag altijd wel 1 of meerdere Jongertjachten te pronken. In Monaco had het bedrijf zelfs aan de haven een verkooppunt, waar Medemblikkers zich maar al te graag lieten fotografen.

Beroemd zijn de ‘Fortuna’s’ die voor afbouw in de Wester- en Oosterhaven lagen. Beroemd was ook de overhandiging van het megajacht aan een klant van Jongert die, om de omwonenden van Oosterhaven te bedanken voor het geduld dat zij opbrachten, de bewoners van de Oosterhaven uitnodigde voor een luxe en zeer uitgebreid diner met als klapstuk een fantastisch vuurwerk, vuurwerk zoals vuurwerk moet zijn, groots heel groots.

De Jongert 40% (foto: Haas International)
De Jongert 40T (foto: Haas International)

Jongert ging ondertussen door in het bouwen van grote, nog grotere en steeds grotere zeiljachten, zo groot zelfs dat ze niet meer in de Westerhavensluis pasten en met behulp van enorma kranen op diepladers werden geladen om bij de Oude Zeug weer te water worden gelaten. 

Heel veel discussies op hoog politiek niveau, dreigementen van Jongert dat zij Medemblik zouden verlaten als de gemeente de sluis niet zou gaan aanpassen liep op het laatst dan toch uit op een vertrek uit Medemblik.  De gemeente Medemblik kocht de gronden van Jongert en Jongert verhuisde naar De Oude Zeug waar ME-2 Architecten een heel nieuw gebouw voor Jongert zou gaan ontwerpen.

Te laat zoals later zou blijken. Diverse insiders vertelden ons dat Jongert 5 jaar eerder naar de Oude Zeug had moeten vertrekken dan had het bedrijf het wel overleefd. Nu sloeg de recessie toe, had het bedrijf te maken met een paar forse mismanagements en een torenhoge schuld, waardoor de directie niets anders restte dan in 2009 het faillissement aan te vragen.

In 2012 kwam VEKA om de hoek kijken, VEKA zocht een jachtenbouwer en vond deze in het failliete Jongert.. De deal was snel gemaakt met de curatoren van het bedrijf en Jongert werd weer nieuw leven ingeblazen. Diverse oud-werknemers werden weer aangenomen, de ordemap stroomte snel vol, er was binnen no time voor 3 jaar werk en de toekomst zag er zeer rooskleurig uit.

De Lucia-M ziet het levenslicht (Foto: Jongert)
De Lucia-M ziet het levenslicht (Foto: Jongert)

Tot duidelijk werd dat in 2014 er maar er een miljoenenverlies was geleden, wat VEKA deed besluiten om de hele boel te koop te zetten en geen cent meer te investeren in Jongert, maar ondertussen wel Jongert ging parasiteren door gelden uit het bedrijf te halen. (bronnen: quotenet/KVK/FD )

De panden werden te koop gezet voor 6 miljoen euro, maar dat bleek de kopers zo erg af te schrikken dat dit jaar de vraagprijs werd verlaagd naar 5 miljoen euro. Maar ook dat leverde geen positieve berichten op. (Bron: VEKA)

Nu is het sprookje dus uit, Vele honderden Medemblikkers hebben direct of indirect voor Jongert gewerkt en zien met pijn in het hart het bedrijf ten ondergaan. 

Reageren via facebook