Medemblik Actueel.

Bedrijven

Jachtwerf Jongert sluit definitief de deuren.

Medemblik – Het is over en uit, definitief. De eigenaar van Jachtwerf Jongert is er niet ingeslaagd om een koper te vinden voor de jachtenbouwer uit Medemblik wat nu aan de Oude Zeug in de Wieringermeer is gevestigd.

Na 62 jaar gaat per 1 augustus aanstaande het slot erop en komt het gebouw leeg te staan.  In 2014 had een schatrijke Rus nog interesse om Jongert over te nemen maar de sancties die Europa aan Rusland oplegde vanwege de oorlog in de Oekraïne gooide roet in het eten.

De huidige eigenaren van Jongert, de gebroeders Versluis en hun Familiebedrijf VEKA zien geen reden meer Jongert nog langer open te houden en sluiten de tent.

Eind mei kwamen wij al met het bericht dat Jongert voor 5 miljoen euro te koop stond maar enige belangstelling is er niet getoond in het bedrijf.

Jongert is sinds de verhuizing van Plan West in Medemblik naar de Oude Zeug in de Wieringermeer nooit meer het bedrijf geworden wat het was. Interne problemen tussen de directieleden, mismanagement, een enorme schuldenlast was er de oorzaak van dat Jongert in 2009 failliet ging.

In 2011 nam VEKA het bedrijf toen over en leek er weer een grote toekomst voor Jongert te zijn weggelegd. Maar niets is minder waar. In het begin was er nog een orderportefeuille van ruim 60 miljoen euro en voor zeker 3 jaar werk. Maar al snel bleek dat dit alles was, nieuw werk kwam er vrijwel niet binnen, ook niet via het nieuwe kantoor in Antibes (Frankrijk) waar Jongert probeerde 2e hands jachten te verkopen.

In 2014 leed Jongert een verlies van ruim 5 miljoen euro. Alle 15 personeelleden zijn ontslagen en moeten dus uitkijken naar ander werk. Saillant detail is dat het met VEKA zelf ook niet.

Quotenet meldde in 2013 al dat het bedrijf zwaar verlies had geleden en ook in 2014 zagen de boeken er niet goed uit.  Het bedrijf maakte in 2014 de ene na de andere miskleun mee, veel pech met hun grond-weg, en waterbouwbedrijf Eendracht zorgde dat ook dit bedrijf bankroet ging en prive moest Peter Versluis zijn deelname aan de Dakar Rally 2015 afblazen omdat het ‘bedrijf mij nodig heeft’.

Reageren via facebook