14.7 C
Medemblik
22 mei 2020 23:49
Medemblik Actueel.

Dijken lijden onder de droogte

Regionieuws – Het is warm en vooral droog. In de sloten van het Noorderkwartier zit nog voldoende water, maar door het grote tekort aan neerslag liggen de dijken te bakken in de zon. Reden voor het hoogheemraadschap om uit voorzorg 190 kilometer dijk te gaan inspecteren.

Dijken zijn opgebouwd uit klei, veen of zand, en vaak een combinatie van die drie. Door het aanhoudend uitblijven van regen drogen ze langzaam uit. Hierdoor worden ze lichter van gewicht en kunnen ze scheurtjes vertonen. Omdat er de komende dagen geen – substantiële – regen wordt verwacht, inspecteren medewerkers van het hoogheemraadschap deze week 190 kilometer aan dijken.

Neerslagtekort

Elke dag dat er geen regen valt, loopt het zogenaamde neerslagtekort op. Door de warmte verdampt er bovendien zo’n 4 mm per dag aan oppervlaktewater. De verdamping in de sloten kunnen we tegengaan doordat we vers water kunnen inlaten uit een rijk gevuld Markermeer en IJsselmeer. Voor de dijken is dat anders. Omdat er amper regen valt, zal het neerslagtekort in de loop van deze week de kritische grens van -175 mm overschrijden. En dat betekent dat we een aantal dijken preventief gaan inspecteren.

Inspecteurs

Bij het hoogheemraadschap zijn inmiddels zo’n vijftig mensen opgeleid tot dijkinspecteur. Samen met de gebiedsbeheerders gaan zij de dijken inspecteren. Dit gebeurt te voet, gewapend met prikstok en smartphone. De prikstok is voor het ouderwetse handwerk. De smartphone om de geconstateerde scheurtjes of vervormingen aan de dijken vast te leggen en direct door te geven aan de specialisten op kantoor.

190 kilometer

HHNK kent ruim 1500 kilometer aan primaire en regionale keringen binnen het werkgebied. Niet alle dijken vragen directe aandacht. De eerste inspecties richten zich op 190 kilometer regionale keringen. Deze dijken zijn door hun opbouw of materiaal extra gevoelig voor droogte. De neerslag van dinsdagnacht en woensdag zal nog niet voldoende zijn om de dijken weer vochtig genoeg te maken.

Reageren via facebook