2.6 C
Medemblik
25 januari 2021 11:17
Medemblik Actueel.

Weerbericht Medemblik – Tropische temperaturen

Medemblik – We kunnen ons gaan opmaken voor een paar dagen van snikheet weer. Temperaturen die ook in onze regio tot 30 graden of hoger zullen gaan oplopen.  het KNMI komt zelfs met code geel vanwege de extreme hitte.

Normaliter wordt het deze tijd van het jaar niet warmer dan rond de 21 á 22 graden, vandaag loopt de temperatuur al op richting de 30 graden. De wind is matig 4Bft en waait uit het oosten.

Woensdag wordt het nog heter met een middagtemperatuur van 30 tot 32 graden. de wind is matig 4Bft en waait uit het noorden tot noordoosten. In de avond neemt de kans op een (onweers)bui toe.

Vrijdag iets frisser met 25 á 26 graden bij een zwakke tot matige wind uit het noordoosten 3Bft.

Zaterdag wordt de heetste dag van deze week met een middagtemperatuur van minimaal 32 graden, mogelijk gaan wij zelfs ons lokaal niveau van 33.9 graden verbreken. De kans hierop is groot. In de nacht naar zondag komen er (onweers)buien onze kant op en deze zullen de extreme hitte grotendeels verdrijven. Zondag overdag wordt het dan rond de 23 graden.

eps_pluim_tt_06235

Tien tips tegen de warmte

Koeltip 1: Drink geen ijskoud water, kruidenthee is beter

Bij extreme hitte ben je al snel geneigd water met ijsklontjes drinken. Hoe kouder hoe beter, denk je. Maar dit heeft alleen maar een avérechts effect. Het ijskoude water laat je lichaamstemperatuur tijdelijk dalen. Dit wordt waargenomen door de thermosstaat in je hersenstam. De thermostaat zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur weer gaat stijgen, met als gevolg dat je het extra warm krijgt. Door lauwwarme (kruiden)thee te drinken gebeurt het tegenovergestelde. De hitte van de thee zorgt voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur. Daar reageert je lichaam op door snel je thermostaat lager te zetten.

Koeltip 2: Draag luchtige kleding met een lichte kleur

Wit stoot hitte af en donkere kleuren nemen juist hitte op. Het is niet voor niets dat woestijnbewoners lange witte gewaden dragen. Soms lijkt het beter om bijna geen kleding te dragen. Maar een door zon verkleurde huid kan veel hitte absorberen. Witte kleding dragen is dus altijd beter dan geen kleding dragen. Een zwartgekleurd petje dragen is funest. Je hoofd kan hierdoor namelijk oververhit raken.

Koeltip 3: Verzet je niet tegen de hitte

In Nederland kunnen mensen zich behoorlijk opwinden over warm weer. “Tsjonge wat is het warm, ik smelt weg!” Als je wilt afkoelen, is het de truc om kalm te blijven en de hitte te accepteren. Door je erover op te winden, komt er stress vrij en stress verhoogt je hartslag. Je zet je lichaam dus onbewust meer aan het werk, met als gevolg dat je het nog warmer hebt. Blijf relaxed en houd je lichaamstemperatuur stabiel.

Koeltip 4: Deel de dag in volgens een tropenrooster

In echt warme landen kan het helpen om je dagindeling aan te passen aan de hitte. Sta dus vroeger op om de ergste hitte te vermijden. Probeer tussen 12:00 en 16:00 weinig te ondernemen. Hou dan bijvoorbeeld een siësta of powernap.

Koeltip 5: Eet fruit

Je lichaam koelt af door te transpireren. Hiermee wordt de hitte uit je lichaam gedreven. Tijdens het zweten verlies je het nodige vocht, maar ook elektrolyten (zouten) die aangevuld moeten worden. Gelukkig bestaan er genoeg fruitsoorten die dit vocht- en zouttekort kunnen aanvullen. De beste vrucht hiervoor is de watermeloen. Maar ook de suikermeloen, appels, mango, bananen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen zijn uitstekend afkoelvoedsel.

Koeltip 6: Houd je huis koel

Houd je huis overdag volledig afgesloten. Wanneer het ’s avonds af begint te koelen en de buitentemperatuur onder de binnentemperatuur zakt, kun je ramen en luiken openzetten om het huis af te koelen. Ga overdag niet uitgebreid koken of bakken. Ook deze hitte blijft in je huis hangen. Want als je huis in de zomer opgewarmd is tot een bepaalde temperatuur, zal het die warmte nog lange tijd vasthouden.

Koeltip 7: Leg een koud washandje in je nek

Een koud washandje in je nek kan erg verfrissend werken. Net als je voeten in een teiltje water of je polsen onder de kraan houden.

Koeltip 8: Beperk gekruid eten, sigaretten, alcohol en cafeïne

Bepaalde voedingsmiddelen stimuleren de zweetklieren. Door de consumptie van bijvoorbeeld pikante pepers gaat de hartslag omhoog. Je lichaam wordt dus extra aan het werk gezet, waardoor de lichaamstemperatuur iets kan oplopen. Vervolgens geeft je lichaam het signaal om af te koelen, waardoor je zweet gaat produceren. Als het warm weer is, zit je daar natuurlijk niet op te wachten.

Koeltip 9: Neem een lauwwarm(e) douche of bad

Een warme douche of bad heeft eigenlijk hetzelfde effect als een kopje thee drinken. Met als bijkomend voordeel dat je je weer schoon en fris voelt.

Koeltip 10: Matig met huidoliën en make-up

Huidoliën en make-up hebben de neiging om je lichaam te isoleren. Dat betekent dat ze warmte vasthouden. Terwijl je met heet zomerweer juist de hitte uit je lichaam wilt drijven. Wees dus zuinig met dit soort cosmetica. Sowieso kunnen bepaalde cosmeticaproducten een allergische reactie in de zon uitlokken. (bron:dokterdokter)

Reageren via facebook