Dorcas Andijk gaat door met noodhulp voor Oekraïne

Andijk – Het blijft onrustig in Oost-Oekraïne. Meer dan twee miljoen mensen zijn gevlucht uit dit conflictgebied. Meer dan 1,3 ontheemden zijn vluchteling in hun eigen land. Samen met ZOA richt Dorcas zich namens het Christelijk Noodhulpcluster op de ontheemden in Oekraïne en op mensen die nog in het conflictgebied wonen.

Noodhulpproject

In maart dit jaar startte het Christelijk Noodhulpcluster een noodhulpproject als vervolg op eerdere noodhulp van Dorcas in dit gebied. Samen met de lokale partnerorganisaties hielp Dorcas al honderd huishoudens via dit project, met name met voedselhulp. Een van de partners runt met ondersteuning van Dorcas een callcenter waar vluchtelingen 24 uur per dag naartoe kunnen bellen met vragen over hun wettelijke status, over hoe ze hulp kunnen krijgen of om een evacuatie te regelen. Dezelfde organisatie reist regelmatig naar het conflictgebied om mensen in veiligheid te brengen.

Contanten voor levensonderhoud

In de gebieden waar de meeste ontheemden aankomen, heeft Dorcas een ‘cashprogramma’. Bijna 600 mensen hebben al een geldoverdracht ontvangen waarmee zij kunnen voorzien in hun primaire levensbehoeften, totdat ze ondersteuning van de overheid krijgen of een baan vinden. Dorcas richt zich voornamelijk op de ‘vergeten’ families. Vooral mensen in dorpen krijgen weinig hulp. Daarnaast helpt Dorcas ontheemden in opvangcentra bij het opknappen van onderkomens en bij het plaatsen van sanitaire voorzieningen. Ook onderzoekt Dorcas welke centra ondersteuning nodig hebben.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.