Lang leve lingerie – historische ondermode Kasteel Radboud

Medemblik – Kasteel Radboud onthult in een bijzondere tentoonstelling de geschiedenis van de lingerie. Bezoekers zien de ontwikkeling van de ondermode vanaf de late Middeleeuwen tot aan de sexy couture lingerie in de 21ste eeuw. Tijdens een reis door de tijd gluren bezoekers in paskamers, ontdekken het “kuise kamertje“ en zien hoe het ondergoed verandert door de eeuwen heen. De tentoonstelling Lang Leve Lingerie is te zien tot en met 3 januari 2016. 

Gluren door de eeuwen
20150612_100004De tentoonstelling Lang Leve Lingerie legt de link tussen lingerie en de positie van de vrouw in alle fases van de geschiedenis. Het verhaal volgt de 15e eeuwse hertogin Jacoba van Beieren in haar hoogsluitende kleding tot huidige “celebrities” als Madonna in couture BH. Sinds wanneer dragen we een BH, een panty of een string? De bezoeker mag kijken onder de rokken en mag zelf in onze paskamer de ondermode van eeuwen geleden passen. Altijd al een korset willen aantrekken, of het effect van een crinoline op je figuur willen aanschouwen?

Het kuise kamertje
In de tijdelijke tentoonstelling onthult Kasteel Radboud het “kuise kamertje” met zéér tot de verbeelding sprekende onderdelen: twee kuisheidsgordels. Het verhaal gaat dat ridders hun geliefde een kuisheidsgordel aantrokken als ze ten strijde trokken en lang van huis waren. De vrouw ging “op slot” en de ridder nam de sleutel mee. De kuisheidsgordels waren een methode om goed gedrag en trouw aan de echtgenoot af te dwingen.

Museum van de Vrouw
De tentoonstelling “Lang Leve Lingerie” is tot stand gekomen in samenwerking met het Museum van de Vrouw in Echt (Limburg).

Entree en openingstijden
Een bezoek aan Kasteel Radboud inclusief een bezoek aan de tentoonstelling
Lang Leve Lingerie (geschikt voor alle leeftijden).  
Volw. € 6,-; kind.(4-12 jr) € 4,-, tot 4 jr. gratis.

De tentoonstelling is te zien van 8 juni 2015 t/m 3 januari 2016

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.