6.6 C
Medemblik
23 november 2020 19:56
Medemblik Actueel.

Hoe denken de jongeren van Medemblik over drugs?

Medemblik – Iedere jongere komt er mee in aanraking: drugs! Met die gedachte en met het idee dat er veel meer wordt gebruikt dan dat er bij de officiële instanties bekend is, is er door de raad van de gemeente Medemblik een Denktank Alcohol en Drugs in het leven geroepen.

Yannick Nijsingh

De gemeente betaalt 50 cent per inwoner aan preventief beleid voor drugs en alcohol. ‘’Vooral van preventief drugsbeleid merk je weinig en het beleid sluit het niet aan bij jongeren’’. Aldus Yannick Nijsingh (24, raadslid D66), mede initiatiefnemer van de Denktank. In samenwerking met raadsleden van het CDA, PWF, GB en de VVD is er gesproken met 112 jongeren uit de gemeente over drugs(gebruik). ‘’Niet voor jongeren denken, maar op een niet-veroordelende manier naar hen luisteren om met hun ideeën een preventief beleid op het gebied van drugs op te stellen, dat aansluit bij de leefwereld van de jongeren’’.

Om een goed beeld te krijgen van de mening en gedachten van jongeren, zijn jongeren op verschillende manieren benaderd. Via jongerencentra, een middelbare school, in een café (met WF-Praat), via Facebook, etc. De centrale vraag in de gesprekken was: welke vorm(en) van preventief beleid inzake drugs onder jongeren zal aanslaan? De belangrijkste resultaten uit de gesprekken zijn:

  1. Jongeren lokaal actief laten meedenken en meedoen in projecten en activiteiten
  2. Behandel de jongeren gelijkwaardig en niet-veroordelend
  3. Bied jongeren vertrouwen om in gesprek te gaan
  4. Geef ouders tools om met hun kinderen op een open niet-veroordelende manier in gesprek te gaan
  5. Gebruik maken van ervaringsdeskundigen: voorlichting in het algemeen mag shockeren!

Deze resultaten worden de komende tijd verwerkt in verschillende beleidsstukken. Vanaf 2016 moet het beleid tot uitvoering komen. Opvallend is dat in de kaderbrief die op dit moment door de raad wordt behandeld bij nieuw beleid een p.m. post staat met als titel: Alcohol- en Drugsbeleid. Er is door de GGD en omliggende gemeenten interesse getoond in de resultaten en de werkwijze van de Denktank.

Reageren via facebook