Medemblik Actueel.

Flora en fauna

Met het IVN lekker naar de biologische boer en nog veel meer!

Regionieuws – ‘Lekker naar de boer’ tijdens de Landelijke biologische boerderijdag op zondag 21 juni. Iedereen is van 11.00 – 17.00 uur welkom op de ‘Schapenstreek’ waar ruim 200 melkschapen worden gehouden.

Tussen 11.00 – 12.00 uur gaat Mark van Alderwegen schapen scheren, ook kunnen bezoekers kijken of helpen bij het vilten van wol. Het proces van schapenkaas en -ijs maken wordt uitgelegd. Een mooie gelegenheid om biologische producten te proeven of te kopen. De schapenboerderij is gelegen aan De Gouw 57a, 1614 MB Lutjebroek, per auto te bereiken via de Kadijkweg: zie www.lekkernaardeboer.nl

Let op! Dit deel van de Gouw is eenrichtingsverkeer (oost-west) voor auto’s.

Mark en Anita Alderwegen hebben verscheidene organisaties uitgenodigd, waaronder IVN en KNNV die de Lutjebroeker Weel gedurende 5 jaar onderzoekt en inventariseert.

Zaterdagavond 20 juni, start 22.00 uur, zal na een korte introductie het KNNV nachtvlinderonderzoek plaatsvinden. Vanaf ca. 22.45 uur komen nachtvlinders op het licht en het witte doek af.

Zondag 21 juni, wordt op de stand informatie gegeven over KNNV en verschillende excursies gegeven, die elk ongeveer een uur in beslag nemen. Om 9.30 uur wordt er een vogel- en vlinderexcursie gehouden. Om 11.30 uur start de vlinderexcursie en de visexcursie start om 12.30 uur. De plantenwerkgroep houdt een excursie om 13.30 uur en bij voldoende belangstelling een tweede om 15.30 uur. Om 14.30 uur komen de vogels nog een keer aan de beurt. Voor informatie KNNV, contactpersoon: Ad Roobeek, 0228 515 955 of penningmeester@hoorn.knnv.nl

Zondag 21 juni IVN vaartocht
Vanaf 13.00 uur kunnen bezoekers van de ‘Schapenstreek’ instappen bij de steiger van de boerderij. Tijdens de vaartocht door De Weelen vertelt IVN-gids Siep Konijn over de specifieke waterplanten- en dieren. Het oorspronkelijke landschap van vóór de ingrijpende ruilverkaveling in de jaren ’70 is goed te herkennen. Extra aandacht krijgen het slotenpatroon, de oude akkers, het waterpeil van de Lutjebroeker Weel en de nieuwe waterberging. Kosten € 2,50 per persoon en € 1,00 per kind.
Voor een goed verloop is opgave vooraf noodzakelijk bij schipper Gé Kenter 06 557 330 77 of g.m.kenter@ivn-westfriesland.nl

Reageer op dit onderwerp